1. Home
  2. Recepten
  3. Nederlandse keuken
  4. Cake
  5. kersts cake

kersts cake

Door: carla_wit_

  • Nederlands, Banket
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 08-12-1999

Ingrediënten 10 personen


3 pakken brussels kermis(kaakjes met suiker en kokos bestrooit)
3 eieren,150 gr pure chocolade,1/2 ltr slagroom,4tot5 eetl.cognac,6 eetl.oploskoffie
1 zakje vanille suiker,100 gr suiker iets zout


Verder heb je nodig


Cakevorm ongeveer 18 cm,mixer,2inelkaar passende pannen,2 schalen


Ontdek meer:

Voorbereiding

Cakevorm invetten,grote pan op vuur zetten met water en aan de kook brengen,spullen klaar zetten wat je nodig heb.

Bereidingswijze

Doe in de kleinere pan 2 eetl water,2 eetl oploskoffie en 150 gr pure chocolade en zet die op de grote pan met het vuur laag.Intussen 3 eieren van de dooiers scheiden en de eidooiers in een apart schaaltje doen,de eiwitten in een beslagkomen zover kloppen dat het gaat schuimen en dan 75 gr suiker en een vanille zakje erbij doen en stijfkloppen.Dan de chocolade doorroeren en van het gas afhalen en een paar seconden laten afkoelen,dan een voor een de eidooiers er zachtjes doorheen roeren.Dan terug in de pan met water zetten en blijven roeren tot het een breiige massa wordt daarna pan van het gas halen.Doe er een flinke schep van het eiwit bij de chocolademassa en roer het luchtig door,dan deze massa bij de rest van het eiwit scheppen en ook dat weer luchtig doorroeren.Klop een 1/2 ltr slagroom met 2 eetl.suiker(begin met kloppen op de laagste stand tot het een beetje stevig begint te worden en dan naar de hoogste stand tot hij dik is)Doe in een schaaltje de laatste oplos koffie,cognac,en 4 eetl water(naar smaak kan meer cognac gebruikt worden maar half cognac half water)Neem het cake blik en doe op de bodem een laagje chocolade mouse,daar leg je een laagje kaakjes op die in het koffie cognac gedrenkt zijn,doe de kaakjes een voor een dopen in het mengsel en bekleed daar het bakblik mee.Doe dan op de kaakjes die onderin liggen 1/3 slagroom en leg daarop weer een laag ondergedompelde kaakjes,daarop weer een laag chocolademousse en weer een laag kaakjes en zo opvullen tot het cake blik vol is.Adekken met huishoudfolie en op zijn minst 3 uur van te voren in de ijskast zetten.Voor gebruik uit de ijskast halen en op een schaal storten.

Serveertip

Als hij gelijk gegeten wordt is de smaak van cognac nog heel sterk maar maak je hem een dag of twee van te voren dan is de smaak wat zachter.In plakjes(net als gewone cake)serveren evt met een dotje slagroom.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van carla_wit_
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top