1. Home
  2. Recepten
  3. Voorgerecht
  4. Internationale keuken
  5. visterrine met roomsaus

visterrine met roomsaus

Door: theodoor

  • Internationaal, Voorgerecht
  •  20-30 min.
  • Geplaatst op 15-09-1998

Ingrediënten 10 personen


TERRINE: 300 gram tongfilet
300 gram tarbotfilet
300 gram kabeljauwfilet
200 gram gefileerde gerookte paling
3 eieren
2,5 dl slagroom
zout naar smaak
1 krop icebergsla
het (lange!) groen van 3 a 4 preien
ROOMSAUS: Basis:
1 pot visfond
1 glas witte wijn
2 laurierbladeren
5 gekneusde witte peperkorrels
1 kleine ui in stukken
1 prei in stukken
1 winterwortel in schijfjes
2 tenen knoflook
peterselie
selderij
Saus: 1? dl ingekookte visfond
0,6 dl creme fraiche
0,3 dl slagroom
50 gram boter
zout




Verder heb je nodig


Magnetron, terrine voor magnetron (glas of ander magnetronvast), keukenmachine / food processor


Een "rijk" voorgerecht, maar o zo lekker.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Als voorgerecht een fijne vis terrine. Zeer belangrijk bij de bereiding is de verwerking in de food processor. De vis moet absoluut zo fijn mogelijk gepureerd worden en de eieren en room moeten opgenomen zijn omdat anders de terrine niet voldoende compact wordt.

Bereidingswijze

TERRINE: Blancheer het groen van de prei gedurende 2 minuten in kokend water. Snijd de diverse vissoorten in kleine stukjes en maal ze zeer fijn in de keukenmachine. Voeg de drie eieren toe en laat de machine draaien tot het ei volledig is opgenomen. Doe er vervolgens al draaiend de room bij tot een dikke massa is verkregen. Voeg naar smaak een weinig zout bij. Voorzichtig want de paling geeft veel 'zoute' smaak af.
Blancheer enige icebergsla bladeren 2 minuten in kokend water. Verwijder de harde eind-nerf en spoel elk blad koud af. Dep ze droog. Beleg de licht ingevette terrine overdwars met de prei. Doe er de helft van de visfarce in en strijk die glad. Pas de slabladeren er in en leg daar de palingfilets op. Vouw de sla er goed stijf omheen. Vul de terrine af met de rest van de visfarce. Vouw de uitstekende prei over de vis heen. Bedek de terrine met magnetronfolie en vouw over de smalle kanten een strook van ? 7 centimeter aluminiumfolie.
Zet de terrine 5 minuten op 700 watt in de magnetron. Wacht 1 minuut, verwijder de alumi-niumfolie en zet de magnetron nogmaals 5 minuten op 700 watt. Snel afkoelen in een bak koud water en daarna in de koelkast.
ROOMSAUS: Bereiding saus in twee stappen:
Basis: doe alle ingredienten voor de basis in een pan. Breng het geheel aan de kook en zet dan de warmtebron zo laag dat de vloeistof net niet meer kookt. Laat alles een uurtje trek-ken. Zeef daarna de vloeistof door een zo fijn mogelijke zeef of door kaasdoek.

Saus: (deze hoeveelheid is voor 4 personen) neem 3 dl basis bouillon en laat deze inkoken tot ongeveer 1? dl. (Rest invriezen). Voeg de creme fraiche en de room toe. Laat dit zachtjes inkoken tot de juiste smaak. Voeg eventueel wat zout (voorzichtig) toe en klop de boter in klontjes door de zacht kokende vis-saus (monteren).

Serveertip

De terrine kan warm of koud gegeten worden. Snijd plakken, naar smaak, van ca. 2 cm. Garneer borden met ijsbergsla en dille. Schep enige lepels saus op het bord en leg daarop de plakken terrine.



Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van theodoor
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top