Erik's Appeltjes
- Nederlands, Nagerecht
- 20-30 min.
- Geplaatst op 26-11-1999
Verrassend toetje met appel
Ingrediënten 4 personen
* per persoon 0,75 gram elstar in blokjes* klontje boter
* flink wat suiker
* citroensap
* wat poederkaneel
* scheut Calvados of Amaretto of cognac
* p.p. 2 bolletje kaneelijs of roomijs
Bereidingswijze
Neem appels (0,75 appel p.p.) die lekker zoet zijn (Elstar ofzo, geen
Granny Smith dus en ook niet te melig. Snij de appels in blokjes (ongeveer 1 kubieke cm).
Doe een klontje boter (niet te weinig) in een pan en ontsteek de pit. Als de boter heet is: doe de appel in de pan. Even een beetje bakken. Voeg toe: suiker (niet te weinig) en citroensap. Even een beetje bakken. Voeg toe: kaneel en drank (Calvados is het lekkerts, maar Amaretto en cognac zijn ook lekker) Even een beetje pruttelen (vuur mag best hoog staan) totdat de appel een beetje glazig en dus gaar wordt. Ga niet te lang door, want dan gaat de suiker te ver carameliseren en krijg je bovendien appelmoes. Vul een aantal bakjes met ijs (vanille roomijs of kaneel of iets dergelijks; niet te sterk van smaak, dus geen choco ofzo) Voeg nog een klein scheutje drank toe aan de appels.
Serveertip
Schenk het appelvocht over het ijs. Snel opdienen en opeten: de appel moet nog heel heet zijn en het ijs ijskoud. Zodoende heb je niet alleen het contrast tussen de smaken, maar ook het contrast in temperatuur, dat het nu juist zo lekker maakt!
Laatste reacties
Hoi, mij lijkt erik`s appeltjes erg lekker, ik heb ze bij mijn favorieten recepten gezet. ducjejacje