soto ajam

  • Surinaams, Soep
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 24-11-1999

Surinaams-Javaanse kippesoep

Deel dit recept

Ingrediënten
2 el, (arachide)olie, 2 grote gesnipperde uien, 2a3 kemirinoten (geraspt), 2a3 schijfjes laoswortel, 2a3 schijfjes djahe (gemberwortel), 2 salambladeren, 2 maggiblokjes, zout, 4 pimentkorrels, 8 zwarte peperkorrels, 4 teentjes knoflook (fijngesneden), 1 tak verse sereh, 1 klein stukje trassie (garnalenpasta), 1/2 tl koenjit(kurkuma), 1/2 tl ketoembar (koriander), 3a4 grote aardappelen, 50g So-oen (green beans/chin. vermicelli), 12 takjes gesnipperde selderij, 250g schoongemaakte tauge, 500g borrelhapjes (kleine kippeboutjes), 500g gekookt kipfilet
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Soeppan, Wok, stenen vijzel

Voorbereiding

De kemirinoten eerst in de oven poffen of boven een gaspit roosteren en daarna raspen.
De aardappelen in mini-chips snijden en goudbruin bakken en de So-oen (1 minuutje) in hete olie bakken.
De trassie aan een vork boven een gaspit roosteren.
De gekookte kipfilet in stukjes pluizen.
Fruin 1 1/2 ui in hete olie goudbruin.

Bereidingswijze

Verhit de oli en fruit 1/2 ui tot ze glazig zijn. Voeg de kemirie, koenjit, ketoembar en trassie toe. Schep alles goed om.
Schenk er 1/2 of 1 liter koud water bij. Voeg hier de laos, djahe, salambladeren, maggiblokjes, pimentkorrels en zwarte peperkorrels aan toe. Voeg zout naar smaak toe. Breng alles aan de kook.


Was de borrelhapjes goed schoon en leg ze in de kokende bouillon. Temper de warmtebron. Voeg de knoflook en sereh toe. Laat alles gedurende 35 min. zachtjes doorkoken.


Het sambal ketjap.
Een 1/2 ui snipperehn, 2a3 teentjes knoflook fijn snijden en 1 hele Sur. peper (Mme Jeanet, Adjoema) fijn snijden (evt. pitten verwijderen).
Dit geheel in een stenen vijzel goed fijn malen.


In een kleine kom 8 el ketjap manis doen en 1 tl azijn toevoegen. Voeg het kruidenmengsel toe en meng dit goed door elkaar. Evt. kan aan dit mengsel nog versnipperde selderij worden toegevoegd.

Serveertip

Verdeel over het aantal diepe borden of grote soepkommen de volgende ingredienten: So-oen, aardappeltjes (mini-chips), een paar stukjes kipfilet, tauge, gebakken uien en versnipperde selderij.
De soep hierover schenken en sambal ketjap naar smaak toevoegen.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

carodun avatar
carodun 21-03-2002

Het dreigde in eerste instantie een beetje een flauw soepje te worden. Het tegendeel bleek echter waar! Een zeer bijzonder smakende soep. De ketjapsambal smaakte er heeeel lekker bij! Echt aan te raden. Ook de minichips zou ik er zeker niet uit weglaten.(bij de toko gekocht) Zelfs zonder de kip smaakte de soep net zo lekker. Als mensen geen bezwaar hebben tegen het gebruik van trassie, kun je dus een heerlijk vegetarische "kippe"soep maken!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten