Coq Au Vin

  • Frans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Geplaatst op 17-11-1999
  • Coq Au Vin

    Coq Au Vin

    Coq Au Vin

  • Coq Au Vin

    Coq Au Vin

    Coq Au Vin

  • Coq Au Vin

    Coq Au Vin

    Coq Au Vin

Heerlijk gestoofd haantje om je vingers bij af te likken. Wel wat bewerkelijk maar de moeite waard.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 flinke kip of 4 kippebouten
350 ml volle rode wijn (bv. Bourgogne)
1 kippebouillontablet
500 ml water
150 gr. ontbijtspek (blokjes)
2 teentjes knoflook
1 grote winterpeen
1 stengel bleekselderij
half bosje verse peterselie
2 uien (bij voorkeur rood)
75 gram boter
1 laurierblad
snufje tijm
half doosje champignons (voor de liefhebber een hele)
bekertje creme fraiche
peper en zout
Boodschappen bestellen
Voedingswaarde per portie
Voedingswaarde Eenheid
Energie 1040,89 kcal
Koolhydraten 14,00 g
Eiwitten 94,47 g
Vetten 59,55 g

Voorbereiding

Snijd de kip in stukken en wrijf deze in met peper en zout.
snijd bleekselderij en wortel in dunne plakjes
snijd de uien in grove stukken
hak de peterselie fijn
los het bouillontablet op in 500 ml kokend water
doe de wijn, selderij, peterselie, wortel, laurier, tijm en de uitgeknepen knoflook bij de bouillon en laat alles ca. 15 minuten trekken

Bereidingswijze

verhit 75 gram boter in een grote braadpan en bak de spekblokjes en de uien lichtbruin;
schep dit mengsel uit de pan;
bak de kip bruin in de achtergebleven boter;
laat de wijnbouillon ondertussen inkoken, op een hoog vuur, tot circa een halve liter (deksel van de pan!);
schep ui en spek weer bij de kip en giet de ingedampte bouillon erbij (inclusief de groenten!);
Laat de kip in een uur gaartstoven;
snijd de champignons in plakjes en bak deze in een beetje boter;
verijder het laurierblad, voeg de champignons toe;
roer creme fraiche door de saus en breng op smaak met peper en zout.

Serveertip

lekker met franse of vlaamse frietjes en een frisse salade (bv. frissee met croutons en pijnboompitten)

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

meeuw405 avatar
meeuw405 27-03-2021

Is dit geen eigen foto? ik zie er nl. zillverui bij liggen. Maar sjalotjes zijn lekkerder.

poebeerr avatar
poebeerr 22-01-2016

Inderdaad een beetje bewerkelijk, maar zeker de moeite waard!

henkhaarhuis avatar
henkhaarhuis 04-08-2012

Dank voor je heerlijke recept. Ik heb ook sjalotten gebruikt naast rode ui.

morrighancrow avatar
morrighancrow 23-11-2008

Goed recept, alleen mis ik de essentiele sjalotjes, iets wat echt onmisbaar is bij coq au vin. Ik heb dan ook een van de uien vervangen door 3 sjalotjes. Verder echt super!

triora avatar
triora 11-03-2001

Erg lekker

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten