1. Home
  2. Recepten
  3. Hoofdgerecht
  4. Griekse keuken
  5. Spaghetti-Pastei (Pastitsio)

Spaghetti-Pastei (Pastitsio)

Door: meurs_j

  • Grieks, Hoofdgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 12-11-1999

Ingrediënten 4 personen


VOOR EEN GROTE OVENSCHAAL IN EEN ELECTRISCHE OVEN
1 kilo dikke spaghetti (voor pastitsio). Deze spaghetti kun je niet in de gewone supermarkt kopen, wel in een Griekse of eventueel Turkse winkel!
1 kilo rundergehakt
2 grote fijngesnipperde uien
2 koppen fijngesneden verse tomaten (of uit blik)
1/2 kop olijfolie
1/2 kop boter (voor over de spaghetti)
10 koppen melk
1 kop boter
1 kop meel
8 eieren
zout
peper
3 koppen geraspte kaas



Een Grieks gerecht. Het lijkt op Moussaka, maar dan met pasta en andere kruiden.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Bak het rundergehakt bruin met olie en strooi er peper en zout bij. Bak het gehakt met de uien (en een beetje water) tot het vocht goed opgenomen is. U voegt er nog 2 tot 3 keer weinig water bij tot het opgenomen is. Let op: beter te weinig dan teveel water!!! Voeg de tomaten erbij en laat het mengsel zachtjes bakken. Kook de spaghetti met een snufje zout, laat het uitlekken. Smelt de boter in een pannetje.

Bereidingswijze

Spreid de helft van de spaghetti in de ovenschaal. Strooi er de geraspte kaas bovenop en daarboven op legt u een laag in gelijke dikte van het gehaktmengsel. Leg de andere helft van de spaghetti er bovenop, bestrooi het met kaas en schenk een halve kop gesmolten boter erover. Maak de creme (bechamelsaus) op de volgende manier (een pakje bechamelsaus kopen kan natuurlijk ook, maar het smaakt toch wat minder lekker!): Verwarm de kop boter in een sauspannetje en zodra het begint te smelten voegt u het meel erbij en roert het met een (houten) spatel. Voeg de melk al roerende erbij, zodat er geen klontjes kunnen ontstaan (zeer belangrijk!!!) Doe de kaas erbij (ongeveer 2 eetlepels houdt u achter) en wat zout. Als de creme goed gebonden is haalt u het van het vuur. Klop de eieren en voeg het beetje bij beetje bij de creme. Verdeel de saus gelijkmatig over de ovenschaal en strooi er de 2 eetlepels achtergehouden kaas overheen. Zo krijgt u de cremelaag een knapperig korstje. Bak het in een middelwarme oven 30-40 minuten tot het lichtbruin is.

Serveertip

Serveren met Griekse boerensalade. Als je het wat pittiger wilt, kun je eventueel knoflook toevoegen.



Reacties (1)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van meurs_j
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top