
1 1/2 kilo aardappelen (kruimige), 1 kilo (wijn)zuurkool, 500 gram gehakt, peper, zout, melk, nootmuskaat, 2 eieren, ketjap (zoet), 4 rode uien, paneermeel, boter, blik ananas en eventueel geraspte kaas.
Grote ovenschaal.
Een ovenschotel van aardappelpuree, zuurkool, gehakt en ananas. M'n moeder maakte dit vroeger heel vaak, en het was altijd bijzonder smullen!
Kook de zuurkool zoals aangegeven is op de verpakking - Kook de aardappelen zo'n 20 minuten - Prak de aardappelen fijn en maak er aardappelpuree van: flink wat melk, 2 eieren, peper, zout en nootmuskaat naar smaak toevoegen; dit alles goed stampen totdat het een luchtig geheel wordt. De gehalt rullen met de fijngesneden uien erbij. Hierbij naar smaak ketjap, peper en zout toevoegen.
Pak de ovenschaal en vet deze in met boter. Doe vervolgens eerst een laagje aardappelpuree op de bodem, hierover een laag zuurkool en vervolgens de gehakt, uitjes en de ananas in stukjes. Dit herhaal je eenmaal. Vervolgens weer een laag aardappelpuree. Hier doe je eventueel geraspte kaas op, bedek dit met apneermeel en een paar klontjes boter. Vervolgens zet je deze schaal in de over en laat dit ongeveer 30 minuten op 175 graden staan.
Als je deze ovenschotel eerder maakt en het bijvoorbeeld de dag erna wilt eten, kan dit prima. Je moet dan alleen de tijd verdubbelen, dus 60 minuten in de oven.
Barabas_Karakas 03-02-2017
Je hebt echt een erg grote ovenschaal nodig! Ik heb maar 650 gram aardappelen gebruikt. Ik heb buiten de ananas (blikje met drie schijven) er ook een appel tussen gedaan zonder schil in halve partjes van 1/2 ck dik. Voor de rest alleen roomboter gebruikt en olijf okie voor de schaal in te vetten.. ik ben benieuwd!
Nadser 05-02-2013
Wil dit graag gaan maken morgen, jammer dat alles "naar smaak" is... Zou graag een indicatie hebben van hoeveel jij er bijvoorbeeld in doet.
hesychia7 03-10-2004
Heb niet kunnen wachten tot het volop winter is. Gisteren klaargemaakt en zeker voor herhaling vatbaar!!!!
hesychia7 30-08-2004
Nam dit even mee, zal je deze winter laten weten hoe het ons smaakte.
Groetjes,
sandra29 02-11-2000
Een geweldig recepr, precies iets dat ik zocht. Sandra