Broodje bapao

  • Indonesisch, Tussendoortje
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 05-11-1999

Een heerlijk recept wat je niet overal zomaar vind.

Deel dit recept

Ingrediënten 10 personen
250 gram patentbloem - 20 gram verse of 1 zakje gedroogde gist - 0/5 deciliter lauwwarm water - 1 deciliter lauwwarme melk - 1 eetlepel witte basterdsuiker - mespunt zout - Voor de vulling: 2 eetlepels slaolie - 3 wit van prei - 1 uitgeknepen teen knoflook - 500 gram gehakt - zout - 3 eetlepels zoete ketjap - 2 eetlepels droge sherry - 2 eetlepels maizena - 3 eetlepels kippenbouillon.
Boodschappen bestellen

Voorbereiding

Verkruimel de gist in een kopje. Doe het water erbij en roer de gist, als ze vloeibaar is geworden, een keer om.Zeef de bloem in een kom. Maak een kuiltje erin en strooi zout en suiker over de bovenrand. Schenk het gistmengsel in het kuiltje en werk er wat bloem zonder suiker en zout door. Dek dit mengsel af met de overige bloem en wacht dat de bloem - door de werking van de gist gaat barsten. - Doe de melk erbij en kneed en duw het deeg, tot het niet meer aan het aanrecht plakt. Bestrijk een kom met boter, leg het deeg erin en strooi wat bloem over de bovenkant. Dek de kom af met plasticfolie en zet ze op een warme tochtvrije plaats. Wacht tot het deeg in omvang is verdubbeld. Verwarm de olie. Snijd de prei in zeer dunne reepjes. Fruit prei, knoflook en gehakt al roerend, tot het gehakt bruin ziet en al het vocht is verdampt.Roer zout ketjap en sherry erdoor en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.Maak de maizena aan met de bouillon. Roer dit mengsel door het gehaktmengsel en laat even koken. Laat de vulling afkoelen.Rol het deeg uit op een bebloemd aanrecht tot een 5 cm dikke rol. Snijd deze rol in 2 cm brede stukken. Rol ieder stukje uit met een bebloemde deegroller tot een rondje met een middellijn van 10 cm. Leg op ieder rondje 2 eetlepels vulling en vouw het deeg dicht. Plak het deeg met wat water vast. Geef een mooie ronde vorm. Leg de broodjes weg op een bebloemde opervlakten en laat nog 30 min. narijzen.

Bereidingswijze

Breng een ruime bodem water aan de kook in een stoompan. Heb je geen stoompan, hang dan een metalen stoommandje in een grote pan met een bodempje water.Leg de broodjes op het stoomrek of in het stoommandje en zorg dat de broodjes van elkaar af blijven liggen. Stoom de broodjes in 10 minuten gaar.

Serveertip

Houd de reeds gestoomde broodjes heet op een schaal op een pan met kokend water.

Dit recept is te vinden in:

Laatste reacties

lutskejolanda avatar
lutskejolanda 25-01-2012

trouwens de broodjes zijn heerlijk om je vingers er bij op te eten,zelfs de kinderen vonden het lekker, bedankt voor je recept

lutskejolanda avatar
lutskejolanda 25-01-2012

hoi hoi kun je deze broodjes ook invriezen?en moet ik ze dan eerst stomen en dan af laten koelen en dan invriezen of na het rijzen gelijk invriezen.

tamsalabam avatar
tamsalabam 09-08-2010

Gisteren met een vriendin dit recept gemaakt en we hebben genoten, erg lekker. Wij hebben zelf wat meer ketjap en knoflook gebruikt, bruine basterdsuiker ipv de witte en een uitje en sambal toegevoegd!

Bribe avatar
Bribe 09-01-2010

Gewoonweg heerlijk. Wel heb ik nog wat extra dingen toegevoegt. Meer ketjap ,worchestersaus en sambal.

broecheler avatar
broecheler 08-11-2008

|k vind dit een van de betere bapao recepten!

irmalaha avatar
irmalaha 20-06-2006

Ik zal dit recept ook eens uitproberen. groetjes

sander89 avatar
sander89 13-10-2003

LEKKAHHHHHHHHH

sintevreetaan avatar
sintevreetaan 10-02-2001

't Is even werk, maar dan heb je ook iets heerlijks! Marijke/Sintevreetaan

ettienkarsten avatar
ettienkarsten 19-10-2000

Hallo, Christina heeft mij getipt en eindelijk ik heb je gevonden. Het heeft eventjes geduurt maar ik had het systeem nog niet helemaal in de gaten.(alle goede dingen komen langzaam) Ik ga van het weekend dit broodje zeker uit proberen!

ettienkarsten avatar
ettienkarsten 19-10-2000

Hallo, Christina heeft mij getipt en eindelijk ik heb je gevonden. Het heeft eventjes geduurt maar ik had het systeem nog niet helemaal in de gaten.(alle goede dingen komen langzaam) Ik ga van het weekend dit broodje zeker uit proberen!

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten