Witlof gebakken

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
8 st witlof lang en smal van model - 1 st winterpeen - 1 st prei - 4 stengels peterselie - 25 gr boter - peper - nootmuskaat - 1/4 kippenbouillon blokje.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden

Pan, koekenpan, Frieteuze, vergiet, snijplank, koksmes, keuken papier.

Voorbereiding

Snij een klein stukje van de onderkant van de witlof af. Was en schil de winterpeen, en snij van de winterpeen in de lengte dunne plaken van 1 mm dik. Snij van het witte gedeelte van de prei in julienne reepjes van 3 centimeter lang .Was de prei en laat ze goed uitlekken de prei mag niet nat zijn. Pluk van de peterselie de rozetjes af. (JULIENNE in luciferdunne reepjes).

Bereidingswijze

Kook de witlof in water met het kippenbouilon blokje af. De witlof mag niet gaar zijn ze moet van binnen nog stevig zijn. Laat de witlof goed uit lekken. Snij eerst van de witlof 1 cm van de onderkant en de bovenkant af. Deze stukjes gebruik je niet,daarna snij je de witlof in 2 of 3 stukken van ongeveer 2 1/2 a 3 cm dik, ze moeten wel allemaal even groot zijn. Bestrooi de witlof met wat peper en nootmuskaat. Doe in de koekenpan de boter als die is uitgebruist leg je de witlof met de gesneden kant in de pan laat ze licht bruin worden draai de witlof om en bak de andere kant licht bruin. Bak de winterpeen kort in de olie van 180 C, tot ze licht verkleuren en wat gaan krullen. De winterpeen op keuken papier uit laten lekken. De prei bak je ook kort in de olie tot ze licht bruin zijn, uit laten lekken op keukenpapier.

Serveertip

Leg de witlof op het bord met de gebakken kant naar boven leg hierop de gebakken winterpeen speels er over, en verdeel wat prei er overheen. Leg er een toefje peterselie bij.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

wereldkeuken avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten