1. Home
  2. Recepten
  3. Spaanse keuken
  4. Tortilla
  5. tortilla a la espanola (spaanse aardappelomelet)

tortilla a la espanola (spaanse aardappelomelet)

  • Spaans,
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 25-10-1999

Ingrediënten


1 kop olijfolie of een mengsel van olijfolie en een andere plantaardige olie
4 grote aardappelen, geschild en in plakjes van 3 mm
1 grote ui, in dunne ringen
grof zout
4 grote eieren



Lekker eten voor weinig geld! ?Deze tortilla kan niet alleen van tevoren gemaakt worden, hij smaakt ook beter en kan veel beter gesneden worden als hij een poosje op kamertemperatuur heeft gestaan?, zegt het kookboek. De hoeveelheid is genoeg voor een hapjespan vol.

Het recept is uit het kookboek Tapas, dat alle details van het koken uitvoerig behandelt. Het is een beetje geduld oefenen, met koken, uitlekken, intrekken, bakken, maar er is niets op tegen om ondertussen de krant te lezen of paprika?s te ontvellen.

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

 Verhit de olie in een pan met een diameter van 20-22 cm (middelmatige warmtebron) en doe de aardappelschijfjes er een voor een in, maar zo dat ze niet aan elkaar kleven. Leg afwisselend schijfjes aardappel en ringen ui in de pan en bestrooi de laagjes licht met wat zout. Laat dit langzaam garen (eerder koken dan bakken) en draai de schijfjes af en toe om, tot ze zacht maar niet bruin zijn (duurt zeker wel 15 minuten). Ze mogen geen koek vormen.

 Laat de aardappels uitlekken in een vergiet en vang de olie op, zij kan opnieuw gebruikt worden; de ui en aardappel geven de olie een heerlijk aroma. Wrijf de pan schoon; schraap alle stukjes eruit. Als dit met keukenrol niet lukt, was de pan dan af.

 Klop ondertussen in een grote schaal de eieren met een vork tot ze licht schuimig zijn. Voeg zout naar smaak toe. Doe de aardappelen bij het geklopte ei. Druk ze naar beneden zodat ze helemaal met ei bedekt zijn. Laat het 15 minuten staan.

Bereidingswijze

 Verhit 2 eetlepels van de opgevangen olie in een pan tot de olie gaat walmen (als de olie niet heet genoeg is zal de omelet gaan plakken). Voeg het aardappel-ei mengsel toe en verspreid het snel over de pan. Temper het vuur tot middelmatig en schud de pan regelmatig om te voorkomen dat de inhoud gaat plakken.

 Als de eieren aan de onderkant bruin zijn, moet de omelet gekeerd worden. Leg een groot bord op de omelet en keer de pan, zodat de omelet op het bord glijdt. Doe nog 1 eetlepel olie in de pan, en laat de omelet terugglijden. Licht de omelet af en toe op en laat hem langzaam gaar worden. De omelet moet van binnen vochtig blijven.

Serveertip

 Voor tapa: Leg op een schaal en laat afkoelen; snijd hem in puntjes of vierkantjes en serveer met cocktailprikkers.

Hoofd- of buffetgerecht? We komen graag uit Sittard om te proeven.



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van robenchris


Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van robenchris
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top