1. Home
  2. Recepten
  3. Nagerecht
  4. Nederlandse keuken
  5. stoofpeer met caramel

stoofpeer met caramel

Door: de_brink

  • Nederlands, Nagerecht
  •  10-20 min.
  • Geplaatst op 19-10-1999

Ingrediënten 4 personen


4 grote stoofperen
500 dl. ongezoete room
500 gr. suiker
1 perssinaasappel
1/2 citroen


Verder heb je nodig


Grote, vooral, diepe pan. Lange, houten , spatel.
Pers voor citroen- en sinaasappelsap.
Dunschiller of aardappelschilmesje.



Nagerecht voor de ''zoetekauwers''.

Ontdek meer:

Voorbereiding

Schil de sinaasappel en citroen voordat je ze uitperst.
Zet de room, citroen- en sinaasappelsap en schil binnen handbereik.

Bereidingswijze

Haal van de schillen van de citroen en de sinaasappel zoveel mogelijk het witte laagje
af. Dit om een bittere smaak te voorkomen.
Snijd deze schillen zo fijn mogelijk in dunne reepjes ( julienne ).
O.K. suiker in de pan, pan op het gas, wat op halve sterkte staat, en dan gaan we met gebruik van de houten spatel de suiker caramelliseren. Klinkt moeilijk is het niet.
Blijf constant roeren in de suiker zodat deze niet vast komt te zitten op de bodem. Ook dit ter voorkoming van de bittere smaak.
Na verloop van tijd zal de suiker gaan '' klonteren '', gewoon door blijven roeren tot de suiker '' vloeibaar '' word. Zet het gas lager en werk rustig door.
WAARSCHUWING, de gesmolten suiker bereikt nu ong. een temp. van 200 graden dus geen kinderen in de buurt en niet te wild in de pan roeren.
Wanneer er geen klontjes meer te zien zijn gaan we de room toevoegen. Pak de spatel zo hoog mogelijk beet en voeg druppels gewijs de room toe.
Bij de eerste druppel lijkt het net of het 1 grote vaste massa word, rustig door blijven roeren en room toevoegen tot alle room erin zit.
Voeg de ragfijn gesneden citroen- en sinaasappelschil, het sap en de 4 stoofperen toe en laat de peren langzaam gaarkoken.
Ong. 15-20 min. staat ervoor, maar tussendoor even kijken mag ook.
Wanneer ze gaar zijn de peren eruit halen en af laten koelen.
Het kookvocht inlaten koken tot een mooie dikke saus.

Serveertip

Snijd het '' kontje '' eraf en zet de peer midden op het bord en serveer wat saus om de peer heen.
Of snij de peer door, verwijder het klokke(n?)huis, leg ze op het bord, vul de klokken huisjes met een soortje ijs naar wens en schenk daar wat saus over.



Deel dit recept

Reacties (0)



Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van de_brink
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top