sambal boontjes
- Indonesisch, Hoofdgerecht
- 10-20 min.
- Geplaatst op 04-10-1999
(ofwel Sambal goreng boontjes) Een heerlijk (makkelijk) recept uit de Indonesische keuken, maar dan lekker snel klaar. De smaak is een beetje zoet-pittig en je kunt het zo scherp maken als je zelf wilt!!
Ingrediënten 2 personen
Rijst voor 2 personen; 1 groot blik sperziebonen (of ongeveer 500 g. verse sperzieboontjes); 1 1/2 ui; 2 teentjes knoflook; 2 thl sambal oelek; 1 thl laos (Conimex); 1/2 thl trassie (Conimex); zout; olie; 1 blikje tomatenpuree; 4 dl bouillon (mag gewoon van bouillonblokjes); een beetje citroensap; 2 eetlepels suiker; 3 eetlepels Santen (Conimex)Benodigdheden
Hakmachine (keukenmachine) of een vijzelVoorbereiding
Water aan de kook brengen voor de rijst.
Bouillon maken. Uien pellen en in stukken snijen (of snipperen als je een vijzel gebruikt), knoflook uitpersen. Ui, knoflook, sambal, trassie en de laos in de hakmachine fijnhakken of in de vijzel fijnpletten tot er een grof kruidenpapje ontstaat.
Bereidingswijze
Rijst koken volgens de gebruiksaanwijzing.
Olie in de pan (het liefst een wok, maar hoeft niet) heet laten worden en daar het kruidenpapje in fruiten. Tomatenpuree toevoegen en ongeveer 2 minuten mee laten bakken (niet te hoog vuur). Bouillon toevoegen, doorroeren en aan de kook brengen. De Santen hierin oplossen.
In deze saus de bonen op zacht vuur gaar (verse bonen) of warm (bonen uit blik) laten worden.
Als de bonen gaar zijn, de suiker en het citroensap toevoegen.
Proeven en eventueel naar smaak nog zout toevoegen. Natuurlijk kun je er dan altijd nog extra sambal of suiker naar wens bijdoen.
Serveertip
Lekker met in ketjap-marinade gebakken blokjes kipfilet. Die je er naast kunt serveren maar er natuurlijk ook gewoon doorheen kunt doen.
Laatste reacties
Dit gerecht was heeeerlijk! Dank je wel!