Pietentaart

  • Nederlands, Feestmaaltijd
  • 20-30 min.

O, kom er eens kijken wat ik zelf gebakken heb

Deel dit recept

Ingrediënten 8 recipe.people
Boter voor het invetten, 500 gram zelfrijzend bakmeel, 500 gram donkerbruine basterdsuiker, 2-3 eetlepels koek- en/of speculaaskruiden, 2 eieren, 5 dl melk.
Voor de versiering: 3-4 eetlepels schenkstroop, 3-4 eetlepels hagelslag, 1 zakje Engelse drop, 4 langwerpige dropstaafjes, 1 snoepmond, 4 fruitsleutels (winegums), 1 zak spekjes, 40 gram marsepein
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Een ronde bakvorm met een middellijn van 26-28 cm, sateprikkers, etalagekarton, 1 witte papieren taartonderlegger

Voorbereiding

Vet de ronde bakvorm in met boter. Neem een grote kom en meng hierin het bakmeel, de basterdsuiker en de koek- en/of speculaaskruiden. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en roer totdat deze goed zijn gemengd. Schenk al roerende de melk erbij. Blijf goed roeren totdat er een smeuig mengsel is ontstaan. Doe dit mengsel over in de bakvorm. Bak de taart gedurende 40 a 50 minuten in het midden van een voorverwarmde oven van 160 gr.C. of gasovenstand 2-3. Controleer of de taart gaar is door een sateprikker in het midden van de taart te steken. Komt deze er droog uit - dus als er geen deeg aanzit-, dan is de taart gaar. Laat de taart afkoelen.

Bereidingswijze

Rol de marsepein uit met een deegroller. Snijd hieruit met een mesje het petje van zwarte Piet en leg deze op het bovenste gedeelte van de taart. Verwarm de schenkstroop in een pannetje of in de magnetron (ca. 1 minuut, ca. 700 Watt). Bestrijk het gedeelte van de taart waar zwarte Piet zijn haren krijgt met de stroop en strooi hier de hageslag overheen. Maak de ogen van Engelse drop en de wenkbrauwen van dropstaafjes. Druk het snoepmondje als mond in de taart en geef zwarte Piet oorbellen van fruitsleutels. Knip een spekje doormidden en maak van 1 helft de neus. Vouw tenslotte de papieren taartrand dubbel en leg deze zodanig onder de taart dat zwarte Piet een kraag krijgt. Knip de overige spekjes doormidden en leg ze op zijn kraag. Maak tenslotte van etalagekarton en sateprikkers twee pluimen en prik ze op zijn petje.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

angelique_l avatar

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten