cabillaud en four

  • Frans, Ovenschotel
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 23-09-1999

(Dit recept nog niet gebruiken, want het is nog niet compleet....)Lekkere kabeljauwfilet gestoofd in witte wijn met gefruite groenten, bereidt in de oven en geserveerd met witte rijst.
(Orgineel frans recept van C. Gauthier)

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen

  • 2 grote kabeljauwfilets
  • gewassen preiringen van 1 stengel prei
  • halve gesnipperde ui
  • 1 blikje gepelde tomaten of (3 verse gepliceerde tomaten)
  • eventueel 1 kleine wortel fijn gesnipperd
  • halve fles droge witte wijn
  • rijst voor 4 personen
  • visbouillonblokje of verse visfond
  • peper uit de molen
  • 1 takje verse peterselie en selderij
  • twee eetlepels zonnebloem-olie
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Ovenschaal, sauteuse (koekenpan),

Voorbereiding

Was en snij de groenten. Doe het in een vergiet om uit te laten lekken.
fruit de groenten (behalve de tomaten) in de voorverhitte sauteuse met de zonnebloem-olie.
Haal met een tangetje de grote graten uit de kabeljauwfilet, voor zover deze nog niet verwijderd zijn!
Maak de rijst halfgaar gaar, zodat deze alleen nog maar met rijstpan opgestoomd hoeft te worden. (Of neem gewone voorgekookte rijst)

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden C. vet de schaal in met olie en leg daar de filets in. Zet deze in de oven en maak de vis gaar. (zorg ervoor dat de vis ook maar net gaar is)
Neem de ovenschaal en doe de helft van de groenten op de bodem leggen. Leg op het bedje van de gefruitte groenten de twee kabeljauwfilets. Doe de rest van de groenten op de filets leggen en leg de gesneden gepliceerde tomaten op de groenten.

doe ruim verse peper naar smaak op de groenten en verpulver het bouillonblokje.
Doe als laatste de witte wijn in de ovenschotel, totdat geheel onder staat.
(Neem 50/50 fond/wijn bij gebruik van verse fond)
Zet de schotel (voor ruim een half uur) in de voorverhitte oven. (Weet nooit precies hoe lang, maar zodra het vocht licht begint te borrelen, moet je onhgeveer geheel nog 10 minuutjes in de oven laten staan.
Opmerking:
Als het te lang in de oven staat is de vis te gaar en droog, als het te kort is, dan heb je teveel alcoholsmaak aan het vocht....

Serveertip

Serveer met de (bij voorkeur) gestoomde witte pandanrijst!

Laatste reacties

anita4 avatar
anita4 10-11-2001

hoi roger, ook deze neem ik van je mee! ziet er grandioos uit, en ga dat dus zeker een keer uitproberen. ik zet het favoriet. bedankt en tot ziens! gr. anita

paprikaatje avatar
paprikaatje 29-03-2001

beste Roger, dat is een heerlijk recept. ik kon de selderijknol niet meer krijgen, maar dat geeft niet. Ik heb alleen de vis met viskruiden bestrooid, dat maakt de smaak wat pittiger. groeten paprikaatje

marianne_en avatar
marianne_en 26-03-2000

Ha die Roger, Van de week alweer een recept van jou geprobeerd en wederom: klasse! Het was lekker, mager (en te weinig maar dat was m'n eigen schuld. Zelfs de kinderen hadden nu eens geen bezwaar tegen de groenten (die ik overigens verdubbeld had qua portie). Ik heb het trouwens klaar gemaakt met zeewolf in plaats van kabeljouw, moet je ook eens proberen. We eten het vast nog eens. Groetjes Marianne

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten