Bobotie
- Afrikaans, Ovenschotel
- 60-120 min.
Baie lekkere rundvleis skotel uit Suid Afrika. (met foto)
Ingrediënten 4 recipe.people
4 uien2 eetlepels olie1 eetlepel kerrie1 theelepel zout1 theelepel koenjit1 theelepel gember poeder1 theelepel zachte bruine suiker1/4 theelepel peper2 sneetjes witbrood1 dl melk12 gedroogde pruimen zonder pit3 eetlpeles kokend water500 gram rundergehakt1 eetlepel mangochutney1 eetlepel abrikozenjam4 eieren100 gram rozijnen3 eetlepels citroensap100 gram ongezouten pinda′s100 gram blanke amandelen4/6 laurierblaadjes
Benodigdheden
OvenschaalVoorbereiding
De uien schillen en fijn hakken, de korsten van het brood snijden en het brood weken in de melk. Pruimen in kleine stukjes snijden en het kokend water erop gieten.
Oven voorverwarmen op 180 gr.
Bereidingswijze
Verhit de olie in een braadpan en schep alle kruiden erbij, stoof hierin de klein gehakte uien glazig.
In een grote kom doen: rozijnen, pinda′s, amandelen, citroensap, chutney, abrikozenjam en de geweekte pruimen, losjes doorroeren.
Het uitgedrukte brood (melk bewaren) mengen met het gehakt en samen met 2 eieren aan de massa in de schaal toevoegen. De gefruite ui ook aan de massa toevoegen, alles goed door elkaar mengen.
Een vuurvaste schaal invetten met olie en deze vullen met de vleesmassa. Klop de melk van het witbrood met de overige 2 eiren en schenk dit over de vleesmassa, leg hier de laurierblaadjes op.
Zet de vorm in de voorverwarmde oven en bak het geheel in ongeveer 50 minuten gaar, of tot het eimengsel gestold is.
Bron
Cas Abrahams & Rooi Rose
Serveertip
Serveer met gele rijst en een frisse salade en schenk er een Zuid Afrikaanse wijn bij.
TIP: Je kan de vleesmassa ook in de schaal voor een paar uur in de koelkast zetten en het later (als je eters komen) in de ovenschaal overhevelen, de smaak van de kruiden trekt er dan nog beter in. (het melk-ei mengsel er dan pas opschenken als je het ui de koelkast haalt)*Bron: Eigen verzinsel na het lezen en maken van enkele Bobotie recepten.