Coq au vin met cognac en paddenstoelen
- Frans, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Een Franse klassieker die heel makkelijk te maken is met "gewone" ingrediënten. Het maken vergt een beetje tijd maar dan heb je ook wat.
Ingrediënten 6 personen
- 8 drumsticks- 150 g gerookte spekreepjes/blokjes
- 150 g sjalot grof gesneden
- 100 g prei in ringen
- 100 g wortel in dunne plakjes
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- klein blikje tomatenpuree
- 100 ml cognac (of vieux)
- 400 ml kippenbouillon
- 400 ml rode bourgogne (of andere stevige rode wijn)
- enkele takjes tijm
- takje rozemarijn
- 2 blaadjes laurier
- maïzena
- 250 g (kastanje)champignons
- 2 el bladpeterselie fijngehakt
- klont boter
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 120ºC. Bestrooi de drumsticks met zout en peper.
- Bak het spek op laag vuur uit in een ovenvaste braadplan. Verhoog het vuur en doe de kip erbij. Braad de drumsticks rondom bruin en neem ze uit de pan.
- Voeg de sjalot, prei, wortel en knoflook toe en bak deze ± 3 min. in het braadvocht.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
- Blus af met de cognac en voeg dan de fond, wijn, tijm, rozemarijn en laurier toe.
- Doe de kip terug in de pan en breng tegen de kook aan. Zet de braadpan in de oven en laat ± 2 uur garen zonder deksel op de pan, schep na 1 uur even om.
- Neem voorzichtig de gare kip uit de pan en zet de pan weer op matig vuur. Verwijder de tijm, rozemarijn en laurier.
- Maak met maïzena en water een papje, giet dit in de hete saus en roer goed zodat de saus bindt. Draai het vuur laag en laat de saus nog even zachtjes koken. Doe de kip terug in de saus.
- Snij de paddenstoelen in vieren en bak ze in een klontje boter (in een andere pan).
- Voeg de paddenstoelen toe aan de kip, schep alles in een serveerschaal en bestrooi met de bladpeterselie.
Bron
Deliciousmagazine/aangepast en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd