Arroz de Tomato ( Portugese Tomatenrijst )
- Portugees, Bijgerecht
- 30-60 min.
Dit recept is een favoriet in heel Portugal - maar het best bereid in de provincie Alentejo in het zuid-centrale deel van Portugal, waar dikke, sappige tomaten rood en rijp en vol van smaak worden dankzij de gunstige groeiomstandigheden.
Ingrediënten 4 personen
2 eetlepels extra vergine olijfolie1 eetlepel spekvet (gebruik reuzel als je geen spekvet hebt, maar we raden af om plantaardig bakvet te gebruiken, omdat het niet veel smaak toevoegt aan dit gerecht)
200 g in blokjes gesneden ui
2 theelepels gehakte knoflook
400 g verse tomaten ontpit en in grote stukken van 2,5 cm gesneden (bewaar het sap van het snijden)
36 cl groentenbouillon , maar kip of rundvlees werkt ook
200 g langkorrelige witte rijst
¼ theelepel zout
¼ theelepel versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze
-Smelt spekvet in de olie op middelhoog vuur in een middelgrote pan met een goed sluitend deksel.
-Voeg uien en knoflook toe en bak 2 minuten.
-Voeg tomaten toe met hun sap, dek af en laat 30 minuten sudderen.
-Bouillon toevoegen, aan de kook brengen en rijst, zout en peper toevoegen.
-Dek af en nadat het aan de kook is gekomen, laat het zachtjes sudderen en kook het 20 minuten afgedekt.
-Haal van het vuur en roer met een vork door de massa alvorens het opdienen.