Lam Bhuna Curry (Bhuna Gosht)

  • Indisch, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Lam Bhuna Curry (Bhuna Gosht)

    Lam Bhuna Curry (Bhuna Gosht)

    Lam Bhuna Curry (Bhuna Gosht)

Deze aromatisch pittige Lamb Bhuna is gemakkelijk te maken in je snelkookpan, slowcooker of kookplaat. Een vrij droge curry die ook vrij laag in calorieën is.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Bhuna kruiding :

â–¢ 2 tl chilivlokken
â–¢ 2 tl komijnzaad
â–¢ 2 tl korianderzaad
â–¢ 2 tl venkelzaad
â–¢ 2 tl mosterdzaadjes
â–¢ 2 tl fenegriekzaden
Lam Bhuna :
â–¢ 1 el ghee (geklaarde boter) of koolzaadolie of gebruik caloriearme kookspray
â–¢ 2 grote uien, geschild en in blokjes gesneden
â–¢ 5 teentjes knoflook fijngehakt
â–¢ 2 laurierblaadjes
â–¢ 2 groene pepers
â–¢ 8 kardemompeulen, licht gekneusd
â–¢ 5 hele kruidnagels
â–¢ 1 1/2 el vers geraspte gember
â–¢ 1,3 kg in blokjes gesneden lamsvlees
â–¢ 400 g geplette tomaten of tomaten in stukjes
â–¢ 2 el tomatenpuree
â–¢ 300 ml groentebouillon of water (Snelkookpan vereist minder zie methode)
â–¢ 1 tl zout
â–¢ verse koriander (koriander) of munt om te garneren
â–¢ Limoenpartjes om te serveren
â–¢ rode / groene chilipepers, dun gesneden om te serveren (optioneel)
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

KOOKPLAAT METHODE
- Bak de bhuna-kruiden droog in je braadpan op middelhoog vuur tot ze hun aroma's beginnen af te geven. Wees voorzichtig, ze kunnen gemakkelijk verbranden! Doe de kruidenmix in een stamper en vijzel of kruidenmolen en maal tot fijn poeder. Opzij zetten.
-Verhit de ghee (of gebruik een smaakloze olie of caloriearme kookspray) en fruit de uien op middelhoog vuur al roerend gedurende 5 minuten.
-Voeg de knoflook, gember, laurierblaadjes, zout, kardemompeulen en kruidnagel toe en bak gedurende 2 minuten.
-Roer de geplette tomaten, tomatenpuree en hele pepers erdoor. Voeg de gemalen bhuna-kruiden toe en bak op hoog vuur gedurende 3 minuten tot je een dikke pasta hebt.
-Voeg het lamsvlees toe en roer door de de saus. Laat 5 minuten koken, voeg dan de bouillon toe en breng aan de kook.
-Dek af met het deksel en zet het vuur op de laagste stand. Laat 1 uur sudderen, af en toe roeren om de vloeistofniveaus te controleren.
-Haal het deksel van de pan en zet het vuur hoog. Laat nog 15 minuten koken of tot de saus mooi dik is en al het vocht is verdwenen.
-Proef de kruiden en voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe. Gooi de laurierblaadjes, hele pepers en kardemompeulen weg.
-Garneer met koriander- of muntblaadjes en gesneden chilipepers. Serveer over basmatirijst met een beetje verkoelende yoghurt ernaast.
SNELKOKER METHODE :
-Bak het poeder in een pan - droog frituren in een Instant Pot geeft je waarschijnlijk een WARME waarschuwing.
-Maal kruiden zoals hierboven.
-Verwarm de ghee of olie in de Instant Pot (selecteer 'Sauté', druk op 'Adjust' en selecteer 'Minder'). Zodra de ghee is gesmolten of de olie suddert, voeg je de uien, gember en knoflook toe en roer je 5 minuten tot ze zacht zijn.
-Voeg de gemalen kruiden, tomatenpuree, zout, kardemom, kruidnagel, laurierblaadjes en lamsvlees toe en roer om te combineren.
-Giet 250 ml bouillon erbij en roer. (Merk op dat dit iets minder is dan het bedrag dat wordt vermeld voor de kookplaatmethode).
-Voeg de geplette tomaten en pepers toe - niet roeren.
-Dek af, zet de ventilatieopening op dicht en kook 35 minuten op hoge druk. Laat de stoom handmatig ontsnappen.
-Open de Instant Pot en kook de curry op 'Sauté' Hoge stand, al roerend, tot de saus dikker wordt.
-Controleer de smaak en pas indien nodig aan.
-Gooi de laurierblaadjes, hele pepers en kardemompeulen weg voor het opdienen.

Bron

pinterest - chef = Lucy Parissi

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

marcdepester avatar
marcdepester

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten