Zalmfilet met madeira paddenstoelensaus uit de oven
- Internationaal, Ovenschotel
- 10-20 min.
De zalmfilet in dit gerecht gaat rauw in de schaal. De vis wordt daarna overgoten met de warme paddenstoelensaus en dan alleen nog 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven en de zalm is klaar.
Ingrediënten 4 recipe.people
4 stukken zalmfiletSaus:
350 gram gemengde paddensoelen (in stukken gesneden)
1 sjalotje,gesnipperd
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel truffelolie
2 eetlepels madeira (zie tips)
100 ml slagroom
3 eetlepels crème fraîche
1 paddenstoelenbouillontablet, verkruimeld
gehakte peterselie
Benodigdheden
grote koekenpan of hapjespanovenschaal
Bereidingswijze
Was de stukken zam. Droog ze goed en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. Strooi er zout en witte peper over.
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onder-warmte.
Saus:
Maak de paddenstoelen schoon en snij ze in stukjes.
Verhit de olie in de pan.
Bak hierin het sjalotje glazig.
Voeg de paddenstoelen eraan toe en bak ze mee tot al het vocht is verdwenen (kan even duren).
Blus af met de madeira. Laat de madeira wat inkoken.
Voeg de verkruimelde bouillontablet, room en crème fraîche hieraan toe. Roer alles goed door elkaar en laat de saus wat dkker worden.
Maak de saus op smaak met peper en zout.
Giet de warme saus over de vis.
Zet de schaal 15 tot 20 minuten (afhankelijk van de dikte) in de op 200 graden voorverwarmde oven.
Haal de zalm uit de oven. De vis is dan precies goed.
Serveertip
Madera is een versterkte, zeer lang houdbare wijn, afkomstig van het eiland Madeira. De wijn is te koop in keukenflesjes in de supermarktofin een drankenzaak.