Noord-Afrikaanse gehaktballen

  • Afrikaans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Noord-Afrikaanse gehaktballen

    Noord-Afrikaanse gehaktballen

    Noord-Afrikaanse gehaktballen

Dit recept is een samensmelting van verschillende recepten die ik in mijn boekenkast vond, waaronder een recept genaamd boulettes tangéroises in een oud Frans kookboek. Omdat ik van wat pittiger houd, lijken mijn boulettes meer op Tunesische, waarin hete peper assertiever is.  Serveren met couscous is uiteraard super lekker . 

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen

Voor de Saffraan Tomatensaus :

2 eetlepels olijfolie
150 g fijngesneden ui
3 knoflookteentjes, gehakt
2 eetlepels tomatenpuree
1 stuk kaneelstokje van circa 2,5 cm
Grote snuf saffraan, verkruimeld
Zout en peper
75 cl kippenbouillon of groentebouillon

Voor de Gehaktballen :

200 g in blokjes gesneden stevig witbrood van een dag oud
24 cl melk
500 g lamsgehakt
1 groot ei, losgeklopt
1 theelepel zout
¼ theelepel zwarte peper
4 knoflookteentjes, gehakt
⅛ theelepel geraspte nootmuskaat
1 theelepel gemalen gember
1 theelepel kurkuma
2 theelepels paprikapoeder
¼ theelepel cayennepeper
¼ theelepel gemalen kruidnagel
¼ theelepel gemalen koriander
½ theelepel gemalen komijn
3 eetlepels gehakte peterselie
3 eetlepels gehakte koriander
3 eetlepels fijngehakte bosui
Bloem voor alle doeleinden, om te bestuiven
Olijfolie of plantaardige olie

Voor de couscous (optioneel) :

200 g couscous, m'hamsa of medium couscous
2 eetlepels boter
½ kopje gouden rozijnen, gedrenkt in heet water om zacht te worden, daarna uitgelekt
Zout
¼ theelepel gemalen kaneel

Boodschappen bestellen

Bereidingswijze


Maak de saus:
-Verhit olie op middelhoog vuur in een brede pan met zware bodem. Voeg ui toe en bak zonder bruin te worden tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.
-Voeg knoflook, tomatenpuree, kaneel en saffraan toe en roer goed om op te nemen.
-Kruid royaal met peper en zout en laat nog 1 minuut pruttelen.
-Bouillon toevoegen en 5 minuten zachtjes laten sudderen. Kan enkele uren van tevoren worden gemaakt, tot een dag.

Maak de gehaktballetjes:
-doe de broodblokjes en de melk in een kleine kom. Laat het brood weken tot het zacht is, ongeveer 5 minuten, en knijp het dan droog.
-Doe het uitgeknepen brood, het gehakt en het ei in een mengkom. Voeg zout, peper, knoflook, nootmuskaat, gember, kurkuma, paprika, cayennepeper, kruidnagel, koriander en komijn toe. Meng goed met de handen om de kruiden te verdelen. Voeg 2 eetlepels peterselie, koriander en lente-ui toe en kneed een minuut. Kan enkele uren van tevoren worden bereid, tot een dag.
- Rol het mengsel met de handen in kleine ronde balletjes. Bestuif de ballen lichtjes met bloem. Verhit een paar eetlepels olie, op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes tot ze nauwelijks bruin zijn, ongeveer 2 minuten per kant. Laat uitlekken en dep op keukenpapier. Laat gehaktballetjes in saffraan-tomatensaus, afgedekt, op middelhoog vuur ongeveer 20 minuten sudderen tot ze gaar zijn.

Maak intussen de couscous :
- kook volgens de aanwijzingen op de verpakking, pluis zachtjes en roer de boter en rozijnen erdoor. Breng op smaak met zout en kaneel en meng goed.

-garneer de gehaktballetjes met de rest van de peterselie, koriander en bosui.

Serveer eventueel met couscous en geroosterde tomaten.

Bron

pinterest - chef = David Tanis

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

marcdepester avatar
marcdepester

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten