Oostenrijkse rundergoulash (Rindsgulasch)
- Oostenrijks, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Dat "Gulyás" oftewel Hongaarse veehoeders de oorsprong zijn van deze wereld befaamde heerlijke stoofpot is waarschijnlijk eenieder wel bekend.
Echter er zijn vele varianten van dit gerecht te vinden, een eenduidig recept bestaat dus niet.
In het unieke Weense restaurant "Gulaschmuseum" worden zelfs 15 verschillende bereidingen aangeboden.
Deze heerlijke variant komt uit mijn Oostenrijkse kookboekje "Die Küche Österreichs".
Ingrediënten 4 personen
- 900 gram runderriblappen of stooflappen- 1 kilo uien
- (zonnebloem) olie
- 1 (klein) blikje tomatenpuree
- 1 liter runderbouillon
- 4 el paprikapoeder (edelsüss)
- 4 teentjes knoflook
- 1 koffielepel (gemalen) kümmel
- 1 koffielepel marjolein
- 4 el rode wijnazijn
Bereidingswijze
- De uien pellen, in blokjes snijden en in hete olie fruiten en het paprikapoeder toevoegen en erdoor roeren.
- Afblussen met de runderbouillon en de rode wijnazijn en het in blokjes gesneden rundvlees en de tomatenpuree toevoegen. Alles goed door elkaar scheppen.
- De fijngesneden knoflook, kümmel, marjolein en pezo toevoegen en door elkaar scheppen.
- Het geheel op een klein pitje ongeveer 1½ uur zachtjes laten stoven tot het vlees zacht geworden is.
- Pas de stooftijd eventueel aan als het vlees al eerder of juist later gaar is.
Bron
Oostenrijks kookboekje/beetje aangepast en in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.
Serveertip
Ik heb het geserveerd met rijst, boontjes en een salade.