Limburgse Bruinebonensoep....

  • Regionaal, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Limburgse Bruinebonensoep....

    Limburgse Bruinebonensoep....

    Limburgse Bruinebonensoep....

  • Limburgse Bruinebonensoep....

    Limburgse Bruinebonensoep....

    Limburgse Bruinebonensoep....

  • Limburgse Bruinebonensoep....

    Limburgse Bruinebonensoep....

    Limburgse Bruinebonensoep....

  • Limburgse Bruinebonensoep....

    Limburgse Bruinebonensoep....

    Limburgse Bruinebonensoep....

  • Limburgse Bruinebonensoep....

    Limburgse Bruinebonensoep....

    Limburgse Bruinebonensoep....

  • Limburgse Bruinebonensoep....

    Limburgse Bruinebonensoep....

    Limburgse Bruinebonensoep....

Een heerlijke soep op basis van gedroogde bruine bonen, die geweekt worden, gekookt en vervolgens door een zeef gaan. Prei, knolselderij , kerrie en rookworst zijn de smaakmakers.  Een stevige winterse soep . Dit lijkt veel werk, maar  als je in het vroege ochtenduur de bonen te week zet, is er voldoende tijd om de bonen te koken en de soep af te maken, en dat laatste is slechts een kwartiertje. 

Het recept is voor 4 personen beschreven. Ik maakte het voor ons tweetjes en nam  daarvoor een mini rookworst van de Hema.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
400 g gedroogde bruine bonen
50 g boter of margarine
2 preien schoon in ringetjes.
¼ knolselderij in blokjes
1 eetlepel kerrie
30 g bloem
bonenkruid naar smaak
4 tomaten ontveld in stukken
2 bouillontabletten( rund)
1 rookworst in plakjes
peper uit de molen
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Soeppan, snijplank en mes, passe- vite of zeef

Bereidingswijze

VOORBEREIDING

Spoel de gedroogde bonen goed af in een zeef onder stomend water. Week de bonen in 4 x zoveel water minimaal 8 uur. ( 1600 ml)

Kook vervolgens de bonen in het weekwater in 45-60 minuten gaar. Neem enkele eetlepels van de gare bonen af en zet deze apart.

Wrijf de rest van de bonen met het vocht door een zeef of passe-vite. Verhit boter of margarine en fruit de prei, knolselderij en de kerrie. Enkele minuten. Strooi er de bloem over en voeg al de bonenpuree toe.
Voeg ½ liter water toe met wat bonenkruid naar smaak, de tomaten bouillontabletten en de in plakjes gesneden rookworst.

Laat dit geheel 15 minuutjes zachtjes koken. Roer vlak voor serveren de achter gehouden bruine bonen door de soep en breng op smaak met peper uit de molen.

Serveer de soep met roggebrood.

Bron

Uit Limburgse recepten . Eigen tekst en foto's

Serveertip

Lekker met roggebrood.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Keukensloofje47 avatar
Keukensloofje47

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten