Mongools Rundsvlees

  • Aziatisch, Hoofdgerecht
  • 10-20 min.
  • Mongools Rundsvlees

    Mongools Rundsvlees

    Mongools Rundsvlees

Dit Mongoolse rundvleesrecept is een knapperige zelfgemaakte versie die minder zoet en smaakvoller is dan restaurantversies die je waarschijnlijk gewend bent. Alvorens te straten met koken, marineren we de reepjes steak minstens 1 uur ! 

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
225 g steak tegen de draad in gesneden in plakjes van circa 1 cm dik
1,30 theelepel plantaardige olie (plus 1/3 kop om te frituren)
1,30 theelepel sojasaus
1,30 eetlepel maizena (plus 1/4 kop, verdeeld)
2,50 eetlepels bruine suiker
8 cl heet water (of hete natriumarme kippen- of runderbouillon)
8 cl natriumarme sojasaus of 1 1/2 eetlepels water en 2 1/2 eetlepels gewone sojasaus
1 theelepel gember (gehakt)
6 gedroogde rode chilipepers (optioneel)
3 teentjes knoflook (gesnipperd)
1,30 eetlepel maizena (gemengd met 1 eetlepel water om een brij te maken)
3 lente-uitjes (gesneden in lange dunne plakjes op de diagonaal
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

-meng het gesneden rundvlees met 1 theelepel olie, 1 theelepel sojasaus en 1 eetlepel maizena. Marineer gedurende 1 uur. Het rundvlees moet na het marineren nog behoorlijk vochtig zijn. Als het er te droog uitziet, voeg dan een eetlepel water toe.
-Bagger vervolgens de gemarineerde rundvleesplakken in de resterende maizena tot ze licht bedekt zijn.
-Meng in een kleine kom bruine suiker en heet water (of natriumarme kippen- of runderbouillon) tot de suiker is opgelost. Meng 1/4 kopje natriumarme sojasaus. Als je geen natriumarme sojasaus hebt, vervang dan 2 1/2 eetlepels gewone sojasaus en 1 1/2 eetlepels water.
-Verhit 1/3 kopje plantaardige olie in de wok op hoog vuur. Verdeel, net voordat de olie begint te roken, de stukken steak gelijkmatig in de wok en braad ze 1 minuut (afhankelijk van de hitte van je wok).
-Draai om en laat de andere kant nog 30 seconden dichtschroeien. Doe in een andere pan ; kantel hem iets om de olie naar één kant te laten weglopen. Het rundvlees moet worden aangebraden met een knapperig laagje.
-Giet de olie uit de wok, laat 1 eetlepel achter en draai het vuur middelhoog.
- Voeg de gember en gedroogde chilipepers toe, indien gebruikt. Voeg na ongeveer 15 seconden de knoflook toe. - Roer nog 10 seconden en voeg de voorgemengde saus toe.
- Laat de saus ongeveer 2 minuten sudderen en roer langzaam het maizena-mengsel erdoor. Kook tot de saus voldoende is ingedikt om de achterkant van een lepel te bedekken.

-Voeg het rundvlees en de lente-uitjes toe en schep alles nog 30 seconden door elkaar. Er mag bijna geen vloeistof zijn, omdat de saus aan het vlees moet blijven plakken. Als je nog saus hebt, zet het vuur dan iets hoger en roer tot het ingedikt is.

Serveer met gestoomde rijst!

Bron

chef = Bill

Serveertip

De zoutheid van verschillende sojasausmerken varieert, dus geef de saus een voorproefje en pas de hoeveelheden suiker/sojasaus/water/bouillon naar eigen smaak aan.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

marcdepester avatar
marcdepester

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten