Griekse kikkererwtensoep

  • Grieks, Soep
  • 30-60 min.
  • Griekse kikkererwtensoep

    Griekse kikkererwtensoep

    Griekse kikkererwtensoep

Deze Griekse kikkererwtensoep heeft een nootachtige, citroenachtige smaak en een boterachtige, bijna romige textuur. Het is zo geruststellend dat het je ziel van binnenuit zal verwarmen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
300 g gedroogde kikkererwten (bij voorkeur geschild)
1 ui, gesnipperd
2 citroenen (het sap)
1 theelepel oregano, gedroogd
1 eetlepel bloem (optioneel)
8 cl olijfolie
2 laurierblaadjes
Zout en versgemalen peper naar smaak
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

- spoel kikkererwten grondig. Laat ze een nacht in een kom met veel kraanwater staan, idealiter 12-14 uur. Zeef de kikkererwten en spoel ze goed af met je hand om de schil (indien aanwezig) te verwijderen.
-Doe ze in een pan en breng 2-3 minuten aan de kook. Zeef en spoel goed af onder leidingwater. Verwijder de laatst overgebleven velletjes en maak de pot schoon.
-Voeg in dezelfde schoongemaakte pan op middelhoog vuur de kikkererwten en water toe om ze te bedekken, ongeveer 4 cm boven het oppervlak.
-Voeg ui, oregano, laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en zet het vuur meteen laag.
-Sudderen op middelhoog vuur tot ze gaar zijn. De kooktijd is afhankelijk van het product. Vers gedroogde kikkererwten hebben ongeveer 1 uur nodig. Voeg indien nodig meer water toe.
VERDIKKEN ZONDER BLOEM :
-Voeg het zout toe als de kikkererwten zacht genoeg zijn.
-Voeg in een keukenmachine het citroensap, de olijfolie, een pollepel gekookte kikkererwten toe en mix tot een gladde massa.
-Voeg wat kikkererwtenbouillon toe als het te dik is. Giet het mengsel langzaam in de pot. Roer zachtjes gedurende 2-3 minuten tot de soep naar wens indikt.
-Breng op smaak. Laat het nog een paar minuten op zeer laag vuur sudderen tot het citroen-olijfolie-kikkererwtenmengsel is opgenomen. Haal van het vuur en serveer heet.
VERDIK MET BLOEM :
-Voeg een paar minuten voordat de kikkererwten gaar zijn het zout toe.
-Meng in een kleine kom het citroensap en de bloem en roer tot een gladde massa.
-Voeg geleidelijk wat kikkererwtenbouillon toe en roer opnieuw.
-Giet het mengsel langzaam in de pan en voeg de olijfolie toe.
-Roer zachtjes gedurende 2-3 minuten tot de soep naar wens indikt.
-Breng op smaak. Laat het nog een paar minuten op zeer laag vuur sudderen tot het bloem-kikkererwtenmengsel is opgenomen. Haal van het vuur en serveer heet.

Als je wilt, druppel dan nog wat olijfolie en citroensap over je bord.

Bron

pinterest - chef = Sylia

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

marcdepester avatar
marcdepester

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten