Griekse kikkererwtensoep
- Grieks, Soep
- 30-60 min.
Deze Griekse kikkererwtensoep heeft een nootachtige, citroenachtige smaak en een boterachtige, bijna romige textuur. Het is zo geruststellend dat het je ziel van binnenuit zal verwarmen.
Bereidingswijze
- spoel kikkererwten grondig. Laat ze een nacht in een kom met veel kraanwater staan, idealiter 12-14 uur. Zeef de kikkererwten en spoel ze goed af met je hand om de schil (indien aanwezig) te verwijderen.
-Doe ze in een pan en breng 2-3 minuten aan de kook. Zeef en spoel goed af onder leidingwater. Verwijder de laatst overgebleven velletjes en maak de pot schoon.
-Voeg in dezelfde schoongemaakte pan op middelhoog vuur de kikkererwten en water toe om ze te bedekken, ongeveer 4 cm boven het oppervlak.
-Voeg ui, oregano, laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en zet het vuur meteen laag.
-Sudderen op middelhoog vuur tot ze gaar zijn. De kooktijd is afhankelijk van het product. Vers gedroogde kikkererwten hebben ongeveer 1 uur nodig. Voeg indien nodig meer water toe.
VERDIKKEN ZONDER BLOEM :
-Voeg het zout toe als de kikkererwten zacht genoeg zijn.
-Voeg in een keukenmachine het citroensap, de olijfolie, een pollepel gekookte kikkererwten toe en mix tot een gladde massa.
-Voeg wat kikkererwtenbouillon toe als het te dik is. Giet het mengsel langzaam in de pot. Roer zachtjes gedurende 2-3 minuten tot de soep naar wens indikt.
-Breng op smaak. Laat het nog een paar minuten op zeer laag vuur sudderen tot het citroen-olijfolie-kikkererwtenmengsel is opgenomen. Haal van het vuur en serveer heet.
VERDIK MET BLOEM :
-Voeg een paar minuten voordat de kikkererwten gaar zijn het zout toe.
-Meng in een kleine kom het citroensap en de bloem en roer tot een gladde massa.
-Voeg geleidelijk wat kikkererwtenbouillon toe en roer opnieuw.
-Giet het mengsel langzaam in de pan en voeg de olijfolie toe.
-Roer zachtjes gedurende 2-3 minuten tot de soep naar wens indikt.
-Breng op smaak. Laat het nog een paar minuten op zeer laag vuur sudderen tot het bloem-kikkererwtenmengsel is opgenomen. Haal van het vuur en serveer heet.
Als je wilt, druppel dan nog wat olijfolie en citroensap over je bord.
Bron
pinterest - chef = Sylia