Gerookt & Geschroeide Entrecôte van de BBQ

  • Europees, Hoofdgerecht
  • > 120 min.

Dit stuk vlees is een van mijn favorieten, altijd als ik naar een restaurant ga en er is een optie voor een Entrecôte, valt mijn oog erop. Een jaar of wat geleden besloot ik onderzoek te doen naar de beste herkomst voor een Entrecôte en hoe deze goed te bereiden. Ik wilde een stuk vlees vinden dat ik aan al mijn gasten kan serveren, of ze nu van rood vlees houden of niet, een stuk dat zo lekker is dat iedereen ervan zal genieten. Een Entrecôte zo mals en vlezig maar ook een dier dat een goed en vreugdevol leven heeft gehad met veel beweging en een goede gezondheid.

Lekker, goed voor het milieu en diervriendelijk.

Mijn zoektocht kwam uit op Australisch rundvlees, waarom? De Australian Meat Industry Council (AMIC) heeft in 2005 een aantal welzijnsnormen ontwikkeld die om de vier jaar worden gecontroleerd en zo nodig gewijzigd. Deze normen zorgen ervoor dat de dieren ethisch en menselijk worden gehouden voor de rundvleesmarkt. Hierdoor krijgen de dieren veel beweging, gras (en soms graan) en een goed leven en dat proef je in dit stukje vlees.Bij dit vlees is een goede bijgerecht altijd een lichtere bijgerecht, bijvoorbeeld rijst of een salade. Bij de borrel zou ik persoonlijk gaan voor een stevige rode wijn, bijvoorbeeld een Rioja bij voorkeur een Rioja Alta. Kijk rechts op de pagina voor inspiratie!

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Entrecôte (250 gram per persoon)
Zeezout
Zwarte Pepper
Knoflook
Boter (150 gram)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Een smoker
Houtskool
Vuurstarter (optioneel)
Aanmaak blokjes of wokkels
Vlees termometer
Hout snipper doos / rook doos
Hout snippers (hickory)
Vlees borstel
Een timer
Zilver folie

Bereidingswijze

Stap 1
Pak je vuurstarter en vul hem met houtskool, leg er 2 blokken vuursteen onder en steek hem aan en wacht tot de meeste houtskool wit is van de hitte.

Stap 2
Gooi de houtskool in uw rookoven en wacht tot het buiten 105C +/- is (lager is OK, maar het duurt langer om het vlees gaar te krijgen).

Stap 3
Begin je vlees voor te bereiden, pak een papieren handdoek en dep het vlees droog.

Stap 4
Als het vlees droog is, bestrooi het met zout en voeg zwarte peper toe.

Stap 5
Pak je vleestemperatuursonde en duw hem in het vlees tot je het midden bereikt (je kunt het voelen met je vinger), zorg ervoor dat je hem niet in de vetzak steekt.

Stap 6
Ondertussen is de BBQ waarschijnlijk op temperatuur, pak je houtsnipperdoos en vul deze met houtsnippers en maar direct op de houtskool.

Stap 7
Ondertussen is de BBQ waarschijnlijk op temperatuur, pak je houtsnipperdoos en vul deze met houtsnippers en maar direct op de houtskool.

Stap 8
Als het alarm afgaat omdat het vlees 40C heeft bereikt, verhoog het naar 50C en begin met de bereiding van de boter en de knoflook. Doe de boter en knoflook in een pan en verwarm deze zodat de boter smelt, zorg ervoor dat de knoflook niet verbrandt. Als de boter gesmolten is kun je het vuur uitzetten en wachten tot het 50C alarm afgaat.

Stap 9
Als het alarm afgaat omdat het vlees 50C heeft bereikt, kun je de vleestemperatuursonde eruit halen, want die hebben we niet meer nodig. Pak je pan met boter en knoflook samen met je voedselborstel. Zet het vlees en het rooster zo laag mogelijk bij de warmtebron, als u een buitenvak gebruikt moet u de houtskool verplaatsen naar de plaats waar het vlees ligt. Leg je zilverfolie naast de BBQ (niet te dichtbij) voor als het vlees gaar is.

Stap 10
Gebruik je borstel om je knoflook en boter op het vlees te smeren, zorg ervoor dat je een timer instelt voor maximaal 1 minuut wanneer de vlammen beginnen. Let op: er kunnen grote vlammen ontstaan door de chemische reactie van de boter en de knoflook op de hete houtskool.

Stap 11
Na enige tijd draait u de Entrecôte om en herhaalt u het proces gedurende een minuut; als u meer grill wilt of een vierkante grill, moet u dit natuurlijk herhalen, maar hoe langer de Entrecôte staat, hoe meer medium/goed doorbakken uw Entrecôte zal zijn.

Stap 12
Als de Entrecôte ongeveer 2-3 minuten is gegrild, kunt u hem eraf halen en in zilverfolie wikkelen om hem te laten bezinken. Na ongeveer 10 minuten is hij klaar om gegeten te worden, een goede tijd om uw tafel voor te bereiden!

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

WoodsBBQookingNL avatar
WoodsBBQookingNL

Doorsturen

Home Recepten