Groentegratin met kaas

  • Amerikaans, Bijgerecht
  • 60-120 min.
  • Groentegratin met kaas

    Groentegratin met kaas

    Groentegratin met kaas

Deze prachtige gratin is net zo mooi als lekker. Zoete aardappelen, bieten en pastinaak met room en knoflook gebakken tot in de perfectie. Dit feestelijk bijgerecht is voor speciale gelegenheden zoals in de USA bij Thanksgiving. Het smakt uiteraard ook prima bij kip-vlees-wild . 

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
1 eetlepel zachte ongezouten boter
1-2 lange zoete aardappelen (ongeveer 5 cm dik), geschild
3-4 grote pastinaken, uiteinden bijgesneden en geschild
4-5 kleine bietjes, geschild
14 eetlepels culinaire room
120 g geraspte Parmezaanse kaas
1 eetlepel vers gehakte tijm, plus meer voor garnering
1 teen knoflook, fijngehakt
30 g geraspte gruyère
zout en peper naar smaak
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

-Verwarm de oven voor op 190°C en vet een ovenschaal van 3 liter in met boter.
-Snijd zoete aardappel, pastinaak en bieten in zeer dunne rondjes (met een mandoline is het gemakkelijkst) en doe elke groente in een eigen kom.
-Giet 4 eetlepels room over elke zoete aardappel en pastinaak, en 2 eetlepels room over bieten. Bedek elke kom met gesneden groenten met ½ ons geraspte Parmezaanse kaas en 1 theelepel gehakte tijm. Kruid elke kom royaal met zout en peper en hussel door elkaar tot alle groenteplakken goed bedekt zijn.
-Giet de resterende room in de bodem van een (ovale) ovenschaal van 3 liter en bestrooi met 50 g Parmezaanse kaas en gehakte knoflook.
-Pak een stapel zoete aardappelen en leg ze rechtopstaand op de bovenkant van de ovenschaal. Volg de zoete aardappel met een rij pastinaken, gevolgd door een rij bieten. Herhaal met de overige zoete aardappelen, pastinaken en bieten, zodat je 6 rijen wortelgroenten krijgt.
-Kruid de bovenkant van de gratin met zout, peper en bestrooi met de resterende Parmezaanse kaas.
-Dek af met folie en bak 30 minuten of tot de groenten zacht zijn.
- bestrooi met de geraspte gruyère.
-Plaats de gratin terug in de oven, onbedekt, en bak nog 18 tot 20 minuten of tot de groenten gaar zijn, de kaas is gesmolten en de bovenkant lichtbruin is.
-Werk af met een snufje verse tijmblaadjes.

Bron

pinterest - chef = Jenny Park

Serveertip

Dit gerecht kan tot een dag van tevoren worden gemaakt en gekoeld, strak verpakt in folie. Als u klaar bent om te bakken, plaatst u de afgedekte gratin gewoon in de oven en voegt u ongeveer 5-7 minuten extra baktijd toe aan de schaal (afgedekt). **Houd er rekening mee dat als je dit gerecht van tevoren klaarmaakt, je het risico loopt dat de bieten bloeden in de room. Dit heeft geen enkele invloed op de smaak, maar het uiterlijk van dit gerecht verandert wel.**

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

marcdepester avatar
marcdepester

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten