Ovenschotel rode bietjes met spek-uiensaus en aardappelschijfjes

  • Nederlands, Ovenschotel
  • 10-20 min.
  • Ovenschotel rode bietjes met spek-uiensaus en aardappelschijfjes

    Ovenschotel rode bietjes met spek-uiensaus en aardappelschijfjes

    Ovenschotel rode bietjes met spek-uiensaus en aardappelschijfjes

  • Ovenschotel rode bietjes met spek-uiensaus en aardappelschijfjes

    Ovenschotel rode bietjes met spek-uiensaus en aardappelschijfjes

    Ovenschotel rode bietjes met spek-uiensaus en aardappelschijfjes

Van mijn schoonvader (afkomstig uit Winterswijk) leerde ik de Achterhoekse speksaus (dikke saus) maken. We aten dit meestel met rode bietjes of bruine bonen. Dit keer heb ik er een ovenschotel van gemaakt. Mijn man wil dit nu altijd zo eten. Zo lekker vond hij het.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
600 gram gekookte bietjes, in blokjes gesneden
1/2 eetlepel boter
zout, witte peper
1 eetlepel witte natuurazijn
1/2 eetlepel suiker of honing (eventueel meer naar smaak)
800 gram aardappelschijfjes (zelf voorgekookt of kant-en-klaar gekocht)
Saus:
2 magere speklapjes in smalle reepjes gesneden
1 eetlepel zonnebloemolie
3 uien, gesnipperd
400 ml melk
1 vleesbouillontablet, verkruimeld
1 flinke eetlepel maïzena, aangeroerd met wat water
(eventueel een klein restje jus)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Pan voor de aardappelschijfjes als je die zelf voorkookt
pan voor de bietjes
ovnschaal
koekenpan

Bereidingswijze

Kook de aardappelschijfjes gaar in water met zout. Laat zegoed uitlekken.
Verwarm de bietjes met de boter en maak op smaak met peper, zout, azijn en een beetje suiker.

Verhit de olie in de koekenpan. Spekreepjes hierin langzaam bruin bakken.. (Het vlees mag niet te hard zijn).
Voeg de uien toe en bak deze mee tot lichtbruin.
Voeg de melk en de verkruimelde vleesbouillontablet hieraan toe en breng aan de kook.
Bind de saus met de met wat water losgeroerde maïzena.
Maak de saus eventueel nog op smaak met peper en zout.

Doe eerst de helft van de rode bieten in de ovenschaal. Verdeel hierover de helft van de aardappelschijfjes en giet de helft van de saus erover.
Dan nogmaals bietjes en aardappelschijfjes en de rest van de saus.
Zet de schaal plm. 25 tot 30 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven.

Serveertip

Een klein restje jus door de saus maakt het geheel nog lekkerder.
Lekker met nog knapperig gebakken speklapjes erbij.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

pwiggers avatar
pwiggers

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten