Banana Ketchup

  • Filippijns, Saus/dressing
  • 60-120 min.
  • Banana Ketchup

    Banana Ketchup

    Banana Ketchup

  • Banana Ketchup

    Banana Ketchup

    Banana Ketchup

Als je de tomaten in klassieke ketchup zou vervangen door bananen, zou je iets krijgen dat dicht in de buurt komt van de Filipijnse basisbananenketchup, of ketchup, die overal in het land op tafels te vinden is. Gebruik bananenketchup  bovenop een hotdog ; als dip voor chicken fingers of frites, of besprenkeld over gehaktbrood. Het smaakt veel naar gewone tomatenketchup, maar heeft een zoetere ruggengraat. In de Filippijnen wordt deze saus traditioneel geleverd met tortang talong, een in eieren gedompeld plakje aubergine dat bij het ontbijt of de lunch wordt geserveerd.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
4 grote, zeer rijpe bananen, geschild en in plakjes
2 teentjes knoflook, in vieren
30 cl ciderazijn, verdeeld
100 g gouden rozijnen
70 g gehakte zoete uien
8 cl tomatenpuree
90 à 100 cl water
100 g donkerbruine suiker
1 1/2 theelepels zout
1/2 theelepel chipotle chili peper, of naar smaak
8 cl lichte glucosestroop
2 theelepels gemalen piment
1 theelepel gemalen kaneel
1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
1/4 theelepel gemalen kruidnagel
2 eetlepels donkere rum
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

-Doe de gepelde bananen, knoflook, 16 cl azijn, rozijnen, uien en tomatenpuree in de kom van een keukenmachine met een metalen mes. Verwerk tot het glad is en giet het in een grote, zware pan. het bananenmengsel in de pan, voeg de resterende azijn, 75 cl water, bruine suiker, zout en gemalen chipotle chili peper toe. Roer en meng goed.
-Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur, vaak roerend. Zet het vuur laag en kook onafgedekt, terwijl u de ketchup af en toe roert, gedurende 1 uur en 15 minuten.
-Als de ketchup te dik wordt en aan de pan begint te kleven, voeg dan wat van het resterende water toe (maximaal 24 cl).
-Voeg de ketchup toe. glucosestroop, piment, kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Kook op middelhoog vuur, vaak roerend, nog 15 minuten of tot het dik genoeg is .
-Roer de rum erdoor en haal de pan van het vuur. Laat het 10 minuten afkoelen.
-Duw de ketchup door een fijne zeef en pureer de vaste stoffen met de achterkant van een lepel.Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
-Giet de bananenketchup in glazen flessen of potten, dek af en zet in de koelkast.

Bron

pinterest

Serveertip

Bananenketchup is een maand houdbaar in een luchtdichte verpakking in de koelkast.
Overtollige ketchup kan worden ingevroren. Laat een centimeter vrije ruimte in de pot of container, koel en vries maximaal drie maanden in. Ontdooien voor gebruik.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

marcdepester avatar
marcdepester

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten