Traditionele Schotse Cullen Skink

  • Schots, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Traditionele Schotse Cullen Skink

    Traditionele Schotse Cullen Skink

    Traditionele Schotse Cullen Skink

Cullen skink, een van Schotlands beroemdste gerechten, is een stevige soep die traditioneel wordt gemaakt met gerookte schelvis. De naam van deze soep komt uit Cullen, een klein stadje in het noordoosten van Schotland. Skink is de Schotse term voor een knokkel, scheenbeen of rundvlees, dus de meeste soepen die van deze delen werden gemaakt, werden skink genoemd.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
60 cl melk
50 g peterselietakjes, bladeren en stengels gescheiden, meer blaadjes voor garnering
1 laurierblad
500 g gerookte schelvisfilet
4 eetlepels ongezouten boter
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
240 g zelfgemaakte aardappelpuree
zout, naar smaak
Versgemalen zwarte peper, naar smaak
Krokant brood, om erbij te serveren, optioneel
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

-Doe de melk, de peterseliestengels, het laurierblad en het hele stuk schelvis in een grote pan.
-Hak de peterselieblaadjes fijn. Opzij zetten.
-Breng de melk zachtjes aan de kook op middelhoog vuur. Zet het vuur laag om te laten sudderen, ongeveer 3 minuten.
-Haal de pan van het vuur. Zet 5 minuten opzij zodat de kruiden en schelvis hun smaken in de melk trekken.
-Haal de schelvis met een schuimspaan uit de melk. Opzij zetten.
-Zeef de vloeistof door een fijne zeef. Gooi de kruiden weg.
-Voeg in een andere grote pan op middelhoog vuur de boter en de ui toe. Bak zachtjes tot de boter smelt en de uien doorschijnend worden, ongeveer 5 minuten. Pas op dat de ui niet verbrandt.
-Voeg de infused melk en de aardappel toe aan het ui-boter mengsel. Roer tot de aardappelen oplossen en de soep iets dikker wordt.
-Snijd de gerookte schelvis in hapklare brokken en gooi eventuele botten weg. Voeg toe aan de soep.
-Zet het vuur laag tot zachtjes sudderen. Voeg de gehakte peterselie toe en kook tot de schelvis is opgewarmd, ongeveer 5 minuten. Roer niet te lang, want dan kunnen de stukjes vis uit elkaar vallen.
-Breng op smaak met peper en zout. Wees voorzichtig met het zout, want de vis zal van zichzelf al een behoorlijk zoute smaak geven.
-Garneer de soep met de achtergehouden peterselieblaadjes en meer versgemalen zwarte peper.

Serveer eventueel met knapperig brood.

Bron

pinterest - chef = Elaine Lemm

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

marcdepester avatar
marcdepester

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten