Parmentier de canard met zuurkool en paddenstoelen

  • Frans, Ovenschotel
  • 20-30 min.
  • Parmentier de canard met zuurkool en paddenstoelen

    Parmentier de canard met zuurkool en paddenstoelen

    Parmentier de canard met zuurkool en paddenstoelen

  • Parmentier de canard met zuurkool en paddenstoelen

    Parmentier de canard met zuurkool en paddenstoelen

    Parmentier de canard met zuurkool en paddenstoelen

  • Parmentier de canard met zuurkool en paddenstoelen

    Parmentier de canard met zuurkool en paddenstoelen

    Parmentier de canard met zuurkool en paddenstoelen

Voor een etentje met vrienden maakte ik deze verrukkelijke ovenschotel. Ik had nog een blik Confit de Canard staan, gekocht in een Franse supermarkt. De zuurkool heb ik gemengd met gebakken paddenstoelen (oesterzwammen, kastanjechampignons en shi-itake). Bovenlaag bestaat uit een heerlijke romige aadappelpuree met crème fraîche. Toprecept.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
Eend:
4 geconfijte eendenbouten (confit de canard uit blik)
1 eetlepel roomboter
1 sjalotje, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
½ dl droge rode wijn
Handvol gehakte peterselie
Aardappelpuree:
1200 gram kruimige aardappelen
50 ml melk, verwarmd
200 ml crème fraîche
Zout en peper
25 gram zachte roomboter
Zuurkool:
500 gram verse zuurkool
‘3 eetlepels eendenvet of roomboter
1 klein uitje, gesnipperd
1 middelgrote appel, geschild, klokhuis verwijderd, in kleine blokjes
1 laurierblaadje
1 theelepel peper
1 dl appelsap of witte wijn
1 eetlepel honing
Paddenstoelenmengsel:
500 gram gemengde paddenstoelen
2 eetlepels roomboter
1 sjalotje, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
Zout en peper

2 eetlepels paneermeel gemengd met plm. 50 gram belegen kaas.

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
pannen
koekenpan
aardappelstamper
ovenschaal

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onder-warmte.

Eend:
Maak het blik open en verwarm de eendenbouten in het vet.
Als het vet is gesmolten verwijder je het vel en de botjes van de eendenbouten. Verdeel het vlees in kleine stukken.
Bewaar het eendenvet (gezeefd) in jampotjes en gebruik dit voor de gebakken aardappelen, in de zuurkoolstamppot of rodekool.
Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de sjalot- en knoflooksnippers glazig. Voeg de stukjes eend, peterselie en de rode wijn hieraan toe en laat 2 minuten zachtjes sudderen.
Aardappelpuree:
Kook de aardappelen gaat in water met zout. Laat de aardappelen goed droogstomen. Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper. Maak de puree smeuïg met de warme melk, boter en crème fraîche.

Verhit de boter of het eendenvet en bak hierin de uisnippers glazig. Bak de blokjes appel en het laurierblaadje even mee. Doe de zuurkool erbij samen met de witte wijn of appelsap.
Kook de zuurkool in een open pan (vocht moet inkoken) in plm. 20 minuten gaar,
Maak op smaak met peper. Verwijder het laurierblaadje.
Paddenstoelen:
Verhit de boter in een koekenpan. Bak hierin de sjalot en knoflook glazig. Doe de schoongemaakte paddenstoelen erbij en bak de paddenstoelen op hoge warmtebron lichtbruin.
Meng de paddenstoelen door de gare zuurkool. Maak op smaak met peper, zout en wat honing.

Doe het zuurkool/paddenstoelen-mengsel onderin de ovenschaal.
Verdeel daarover de confit de canard (eendenvlees).
Dek af met de aardappelpuree.
Strooi een mengel van paneermeel en geraspte kaas over de puree en bak de ovenschotel plm. 30 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.

Serveertip

Voor vegetariërs is de schotel ook heel lekker zonder het eendenvlees. Dus tevens vegetarische ovenschotel.
In plaats van eend kun je ook rundvlees gebruiken.

Dit recept is te vinden in:

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

pwiggers avatar
pwiggers

Doorsturen

Home Recepten