Scaccia Ragusana (lasagnebrood)

  • Italiaans, Hoofdgerecht
  • 60-120 min.
  • Scaccia Ragusana (lasagnebrood)

    Scaccia Ragusana (lasagnebrood)

    Scaccia Ragusana (lasagnebrood)

  • Scaccia Ragusana (lasagnebrood)

    Scaccia Ragusana (lasagnebrood)

    Scaccia Ragusana (lasagnebrood)

  • Scaccia Ragusana (lasagnebrood)

    Scaccia Ragusana (lasagnebrood)

    Scaccia Ragusana (lasagnebrood)

In het Siciliaanse heuvelstadje Ragusa, tussen de barokke gebouwen, kerken en andere UNESCO-werelderfgoederen, is een van de hoogtepunten van elk bezoek een alomtegenwoordig straatvoedsel dat bekend staat als scaccia Ragusana (lasagnebrood).

Scaccia is misschien het best te omschrijven als een kruising tussen een calzone en lasagne - een gevuld brood vol dunne laagjes deeg. Wanneer scaccia uit de oven komt, is de buitenste laag volledig knapperig, mooi bruin en op plekken verkoold, maar de binnenste lagen hebben een zachte, noedelachtige textuur door de opname van vocht uit de tomatensaus en kaas. Je krijgt dus het beste van twee werelden, de knapperige (en volgens sommigen de beste) delen van lasagne en de al dente-heid van goed gekookte pasta (vandaar de term "lasagnebrood").

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
300 g bloem voor alle doeleinden, plus meer om te bestuiven
300 g broodmeel
1 theelepel zout
extra vierge olijfolie, verdeeld
24 cl water
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 blik geplette tomaten
50 g basilicum, gescheurd
Vers gemalen zwarte peper
circa 200 g geraspte Caciocavallo Ragusano, Pecorino Romano of Parmezaanse kaas
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

-Klop de bloem samen in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg het zout en 2 eetlepels olie toe en wrijf de bloem en olie samen met je vingers tot het mengsel op grove erwten lijkt.
-Begin met het toevoegen van het water, eerst ongeveer 2 eetlepels, en begin met kneden. Blijf geleidelijk water toevoegen en kneden tot het deeg zacht, glad en niet meer plakkerig is. Dek het deeg af met een theedoek en laat het 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
-Verhit intussen de overige 2 eetlepels olie in een pan. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de tomaten toe, breng op smaak met zout en peper en kook tot ze ingedikt en iets ingedikt zijn, ongeveer 10 minuten. Roer de basilicum erdoor. Zet opzij om af te koelen.
-Verwarm de oven voor op 220°C.
-Bedek een groot werkoppervlak met een groot vel bakpapier, bestrooi met een beetje bloem om plakken te voorkomen en leg het deeg op het oppervlak. Bedek het deeg met een tweede stuk bakpapier en rol het uit tot een grote dunne rechthoek.
-Smeer een dun laagje saus over het deeg en bestrooi lichtjes met de kaas.
-Vouw de linker- en rechterkant van het deeg zodat ze elkaar in het midden ontmoeten en bedek met nog een dunne laag saus en kaas.
-Vouw vervolgens de boven- en onderranden om elkaar in het midden te ontmoeten en bedek met meer saus en kaas. Vouw de taart tenslotte dubbel tot een rollade en leg de taart met het onderste stuk bakpapier op een bakplaat. (Bewaar de resterende saus om te dippen.)
-Bak gedurende 10 minuten.
-Verlaag vervolgens de oventemperatuur tot 185°C en bak tot het deeg gaar en licht verkoold is, ongeveer 50 minuten langer. Laat wat afkoelen alvorens het te snijden.

Bron

pinterest

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

marcdepester avatar
marcdepester

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten