Babi Pangang als compilatie van veel andere recepten

  • Indonesisch, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 26-07-2022
  • Babi Pangang als compilatie van veel andere recepten

    Babi Pangang als compilatie van veel andere recepten

    Babi Pangang als compilatie van veel andere recepten

Dit was waarschijnlijk niet de eerste keer dat ik Babi Pangang probeerde te maken, maar het was zo lekker, dat ik het met jullie wilde delen. Waarom? Omdat het onstond uit een compilatie van recepten en behoorlijk wat eigen interpretatie. Ik kook zelden volgens een recept, maar gebruik vaak informatie uit verschillende recepten van het internet als inspiratie. Zo onstond ook dit gerecht. Ik hoop dat ik geen ingredienten vergeten heb, maar zelfs als dat zo zou zijn, dan maak je geen zorgen. Proef en voeg toe wat je intuitie en je kruidenkast je aangeeft.
Ik woon in Polen en een stuk varkenschouder van 1,5-2 kilo koop je hier gewoon in de supermarkt. Je kunt ook gesneden schouderkarbonade gebruiken, maar het voordeel van een groot stuk vlees is dat het veel malser blijft, dus eventueel de slager vragen om zo'n groot stuk.
We hadden met 1,5 kg vlees royale porties voor 5 personen, dus voor 6 personen zou het ook genoeg zijn.
Ik zag in andere recepten dat het vlees 2 uur, een nacht of nog langer gemarineerd werd. Daar had ik geen tijd voor en in plaats daarvan het ik het vlees op een aantal plekken ingeprikt met een smal mes en later nog verder met de vleesthermometer zodat de saus in het vlees kon dringen. Het vlees was heerlijk mals en gruwelijk lekker, dus blijkbaar werkt dat ook.

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
Voor het vlees:
- ongeveer 1,5 kg varkensschouder zonder bot
- verse gember, een flink stuk
- ongeveer 3 grote teentjes knoflook
- zout, niet te zuinig mee zijn; je hebt een groot stuk vlees
- sambal oelek, drie theelepels
- ketjap en/of sojasaus. Ik heb alletwee gebruikt in flinke scheuten
- steranijs, twee of drie
- kruidnagelen, 7-8
- kaneel, op het gevoel
- peper

Voor de saus:
- een scheutje olie
- een fijngesneden uitje
- een potje tomatenpuree
- basterdsuiker, ik zag in een ander recept 200 gram, maar dat leek me wat veel, dus ik heb minder gebruikt
- wat verse gember
- een flinke scheut azijn (ik had appelazijn, maar het maakt waarschijnlijk niet zoveel uit, als het maar zuur is)
- ongeveer een glas wittte wijn
- zout en peper
- het water waar je het vlees in kookt
- om in te dikken een beetje aardappelzetmeel aan het eind
- wat groente in het zuur voor het afmaken.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
De gebruiktelijke potten en pannen. Ik maakte er nog een bami goreng bij, dus ik had nogal wat snijplanken nodig, Voor het vlees een braadpan en voor de saus een flinke steelpan.

Bereidingswijze

Het vlees is heel simpel. Je doet het in de pan, die je vult met water en daar doe je het vlees in en alle ingredienten. Dat laat je dan zo'n 1,5 tot twee uur koken op een laag pitje. Met de termometer had ik een kerntemperatuur van ongeveen 80 graden. Intussen maak je de saus en bereid je je voor op je nasi of bami of wat je er ook maar bij wil eten.
De saus is ook eenvoudig. Uitje heel fijnsnijden en met de gember even aanbakken in de olie. Daar doe je dan de rest van de ingredienten bij en je laat dat een half uurtje koken. Ik proefde regelmatig en het werd steeds lekkerder, dus gewoon geduld hebben. Gebruik het water waarin je je vlees kookt, want daar zit heel veel smaak in.

Haal het vlees uit de pan en snij dat in plakken van ongeveen een centimeter. Die bak je snel aan beide kanten in hete olie (ik deed dat in een koekepan in zonnebloemolie, maar je kunt ook frituren en een andere soort olie gebruiken), als het vlees lekker maar lekker bruin wordt. Pas op, want het spettert. Die plakken snij je vervolgens in dikke repen, die je op een schaal legt. Daarover gaat je groente in zuur en daarover giet je je saus. Als je alles goed onder controle hebt, heb je intussen ook je nasi, bami of rijst klaar.

Eet smakelijk.Serveertip

Ik zag in andere recepten babi pangang met buikspek. Is waarschijnlijk nog lekkerder. En dan op het zwoerd in de olie bakken. Ik krijg er bijna weer honger van.

Babi Pangang is een van de Nederlandse gerechten, die je in Polen niet kunt kopen. Ik heb hier eens een keer zelf kroketten gemaakt en dat was een beetje een teleurstelling, want na twee dagen werk smaakten ze precies als kroketten uit de nederlandse snackbar, terwijl mijn verwachting hoger was. Bij deze Babi Pangang was natuurlijk de referentie babi pangang van de nederlandse chinees. Volgens mijn onbescheiden mening was dit niet alleen relatief eenvoudig te maken, maar het smaakte ook nog eens een stuk beter.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten