Kung Pao Kai (pittige kip Sichuan stijl), met nasi goreng Hong Kong stijl en pan geroosterde cashewnoten.

 • Chinees, Hoofdgerecht
 • > 120 min.
 • Geplaatst op 25-07-2022
 • Kung Pao Kai (pittige kip Sichuan stijl), met nasi goreng Hong Kong stijl en pan geroosterde cashewnoten.

  Kung Pao Kai (pittige kip Sichuan stijl), met nasi goreng Hong Kong stijl en pan geroosterde cashewnoten.

  Kung Pao Kai (pittige kip Sichuan stijl), met nasi goreng Hong Kong stijl en pan geroosterde cashewnoten.

 • Kung Pao Kai (pittige kip Sichuan stijl), met nasi goreng Hong Kong stijl en pan geroosterde cashewnoten.

  Kung Pao Kai (pittige kip Sichuan stijl), met nasi goreng Hong Kong stijl en pan geroosterde cashewnoten.

  Kung Pao Kai (pittige kip Sichuan stijl), met nasi goreng Hong Kong stijl en pan geroosterde cashewnoten.

 • Kung Pao Kai (pittige kip Sichuan stijl), met nasi goreng Hong Kong stijl en pan geroosterde cashewnoten.

  Kung Pao Kai (pittige kip Sichuan stijl), met nasi goreng Hong Kong stijl en pan geroosterde cashewnoten.

  Kung Pao Kai (pittige kip Sichuan stijl), met nasi goreng Hong Kong stijl en pan geroosterde cashewnoten.

In 1984 moest ik op mijn doorreis naar Sydney, Australië een stopover van 12 uur maken in Hong Kong. Daar heb ik toen voor het eerst Kung Pao Kai gegeten. Hier in Nederland is het ook erg populair, maar het is toch steeds nét niet zoals ik het toen gegeten heb. Online op receptenjacht gegaan, maar ook hier steeds niet gevonden wat ik zocht. Vervolgens het oeroude Margriet kookboek van mijn moeder (RIP) doorgebladerd, maar ook daar niets gevonden. Noodgedwongen ben ik dus maar gaan uitproberen en alhoewel het niet precies geworden is zoals ik het mij kan herinneren, komt het er toch behoorlijk dichtbij. Ik was erg tevreden over het eindresultaat.

De meeste online recepten zijn van die snel-klaar recepten, maar bij mij is het klaarmaken van een maaltijd altijd een investering van tijd en liefde. Dit is wederom een behoorlijk bewerkelijk recept en je bent er in totaal méér dan 2 uur zoet mee.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
400 – 500 gram kipdijfilet,
5 – 6 lente ui,
5 – 6 erg grote champignons, anders 8 grote.
5 – 6 middelgrote champignons,
1 prei (alleen witte en lichtgroene deel),
1 grote ui,
2 eieren (L), of 3 (M),
2 grote tenen rode (Spaanse) knoflook,
4 eetlepels Hoisin saus (merk Lee Kum Kee) (voor de kip marinade),
2 eetlepels Hoisin saus (merk Lee Kum Kee) (voor het sausmengsel),
2 eetlepels Oestersaus (merk Maekrua (= Vietnamees merk)),
2 eetlepels Chilli Bean saus (merk Lee Kum Kee),
1 ruime eetlepel ketjap manis (zoet),
1 eetlepel gembersiroop of 1 eetlepel palmsuiker (gula djawa),
1 theelepel cayennepeper of 1 theelepel sambal brandal,
1 theelepel knoflookpoeder,
Halve theelepel vers gemalen zwarte peper,
350 gram (droog gewicht) basmatirijst,
250 gram (liefst rauwe) ongezouten cashewnoten,
Ruim (room)boter (ca. 150 gram),
Olie of sesamolie,
beetje water, melk of (koffie)room.
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
1 ruime pan voor de rijst,
1 grote koekenpan,
Ruime kommen of schalen,
Kommetjes voor het sausmengsel en geroosterde cashewnoten,
Vergiet of ruime zeef,
Knoflookpers,
Vleesmes,
Groentemes,
Keukentang (vleestang),
Schuimspaan,
2 houten spatels,
1 houten pollepel,
Kleine garde,
Weegschaal (digitaal).

Bereidingswijze

VOORBEREIDING KIP:
De kip wordt het lekkerst als je het vlees één dag van tevoren voorbereidt, zodat het goed gemarineerd raakt.
1. Doe 4 ruime eetlepels Hoisin saus in een pan of een ruime kom of schaal en voeg er 1 eetlepel olie aan toe en even goed mengen.
2. Vouw een kipdijfilet open, leg hem op de snijplank met de langste zijde van de filetlap naar je toe en snij nu het kortste deel van links naar rechts in dunne reepjes van ca. 2 mm. Dik. Doe de reepjes in een pan, kom of schaal.
3. Herhaal punt 2 totdat alle kipdijfilet in reepjes gesneden is.
4. Meng het geheel nu met gebruik van de 2 houten spatels goed door elkaar. Dek goed af en laat minimaal een nacht in de koekkast rusten.

VOORBEREIDING CASHEWNOTEN:
Pan geroosterde cashewnoten zijn veel lekkerder en knapperiger dan bij de notenboer gekochte cashewnoten. Die zijn namelijk niet geroosterd, maar in olie gebakken. Je kunt rauwe cashews heel of gebroken roosteren. Heel roosteren duurt langer, maar toont mooier op het gerecht. Gebroken roosteren gaat sneller, maar kleinere stukjes branden ook sneller aan. Aan jou de keus.
1. Maak een koekenpan ZONDER boter en/of olie goed heet en strooi de rauwe cashews in de pan.
2. Rooster de cashews onder regelmatig schudden van de pan (zoals een vakman pannenkoeken bakt) lichtbruin met hier en daar een donkerder plekje op de noten zichtbaar.
3. Laat ze niet in de pan afkoelen want dan branden op zeker aan door de hitte van de langzaam afkoelende pan. Breng de noten over in een kom van keramiek om ze sneller af te laten koelen. Zet apart en laat niemand er van snoepen.

VOORBEREIDING GROENTEN:
1. Snij de paprika van boven naar beneden in partjes van ongeveer 1 cm. breed. Breek ze voorzichtig los van de steel en verwijder de witte zaadlijst en het zaad. Snij elk partje chinoise (ruitvormig) in 4 – 5 stukjes en doe deze in een kom of schaal die ruim genoeg is voor alle groenten.
2. Snij 2 hele lente uien (zonder wortels) chinoise (ca. 1 cm.) en doe de stukjes in de kom bij de paprika.
3. Verwijder van de overige lente uien het donkere groen en de wortels en snij het lichte en witte gedeelte chinoise (ca. 1 cm.) en voeg bij de stukjes paprika.
4. Verwijder van de prei het donkergroene deel en snij vervolgens de prei in de lengte doormidden. Snij dan elke helft ook weer in de lengte doormidden. Laat de wortels zitten, want dit werkt makkelijker bij het snijden.
5. Snij de prei delen nu chinoise (ca. 1 cm.) en was de stukjes in een ruime pan, kom of schaal met koud water goed schoon. Goed laten uitdruipen en voeg de stukjes prei dan bij de paprika.
6. Snij de grote champignons in plakjes van ca. 2 mm. dik, maak ze van elkaar los en doe ze in een aparte kom of schaal.
7. Snij de kleine champignons in blokjes en doe deze in een aparte, ruime kom of schaal.
8. Pel de ui en snij deze van boven naar beneden doormidden. Snij elke helft vervolgens in reepjes van ca. 2 mm. dik en voeg deze dan bij de blokjes champignons.
9. Pel de tenen knoflook en pers ze met de knoflookpers uit boven de reepjes ui en zet apart.
10. Klop de eieren samen met een halve theelepel (of naar smaak méér) vers gemalen zwarte peper en een beetje water, melk of (koffie)room in een kommetje los en zet apart.

VOORBEREIDING SAUS:
Doe 2 eetlepels Hoisin saus, 2 eetlepels Oestersaus, 2 behoorlijk ruime eetlepels Chilli Bean saus en 1 eetlepel gembersiroop of de palmsuiker in een kommetje, meng alles heel goed door elkaar met een lepel of een kleine garde (werkt beter) en zet apart.

BEREIDING 1 – RIJST:
1. Weeg de rijst af. Breng in een ruime pan een ruime hoeveelheid water aan de kop en voeg dan de rijst toe. Zout toevoegen is niet nodig omdat het sausmengsel al zout genoeg is. Breng al roerend opnieuw aan de kook en laat de rijst dan precies 4 minuten koken. LET OP! Dit is de helft van de op het pak vermeldde kooktijd. Staat op het pak rijst dat jij hebt bijvoorbeeld 12 minuten koken, dan wordt de kooktijd voor dit recept dus 6 minuten.
2. Giet na 4 minuten af door een vergiet of ruime zeef, maar zorg dat niet al het kookvocht wegstroomt. Laat een klein beetje achter.
3. Doe de rijst terug in de nog hete pan, doe het deksel op de pan en zet deze weg. De rijst gaart nu verder.

BEREIDING 2 - ROEREI:
1. Doe een klontje boter of een eetlepel olie in een koekenpan, warm op matige hitte even op en voeg dan het eimengsel toe en maak er al roerende niet al te fijne roerei van. Doe dit dan in een ruime kom of schaal.
2. Laat wat boter of olie in dezelfde koekenpan (niet eerst schoonmaken dus) flink heet worden en voeg dan de in reepjes gesneden ui met de uitgeperste knoflook en de in blokjes gesneden kleine champignons toe.
3. Gedurende 2 minuten op hoogste stand bakken. NIET omscheppen, gewoon laten bakken. Na 2 minuten omscheppen en dan gedurende 10 minuten op laagste stand onder af en toe omscheppen bruin laten bakken.
4. Doe het ui/champignon mengsel bij het roerei en zet apart.

BEREIDING 3 - KIP:
1. Verhit in dezelfde koekenpan (niet eerst schoonmaken dus) ruim (room)boter (ca. 25 gram) en olie op hoogste stand goed heet. Zet de hitte vervolgens op de laagste stand en leg met gebruik van de keukentang dan snel een eerste laag reepjes kipdijfilet in de pan. Wanneer je het laatste reepje van de eerste laag in de pan gelegd hebt kun je de eerder gelegde reepjes al beginnen om te draaien met de keukentang. Laat de reepjes nog 1 minuut bakken. Laat ze met de schuimspaan boven de pan goed uitlekken en leg ze in een kom of schaal.
2. Zet de hittebron weer op hoogste stand, voeg indien noodzakelijk nog wat olie en (room)boter toe en laat goed heet worden. Temper hitte dan naar de laagste stand en herhaal de rest van punt 1.
3. Herhaal punt 2 tot alle reepjes gebakken zijn.

BEREIDING 4 – GROTE CHAMPIGNONS:
1. Voeg in dezelfde koekenpan (niet eerst schoonmaken dus) nog een beetje (room)boter en olie en verhit op de hoogste stand. Voeg alle plakjes champignons gelijk toe, laat 2 minuten op hoogste stand bakken en schep vervolgens met houten spatels om en laat weer 2 minuten bakken. Temper hitte nu naar medium stand en laat de champignons gedurende 4 minuten onder af en toe omscheppen bakken tot ze mooi donker gekleurd zijn.
2. Schep de champignons met behulp van een schuimspaan over in een kom of schaal maar zorg er voor dat er zo weinig mogelijk bakvet/vocht meekomt. Dit heb je nodig bij de bereiding van de groenten.

BEREIDING 5 – GROENTEN:
1. Voeg in dezelfde koekenpan (niet eerst schoonmaken dus) nog een beetje (room)boter en olie en verhit dit op de hoogste stand. Temper hitte naar medium stand en voeg alle groenten tegelijk toe.
2. Laat op hoogste stand gedurende 2 minuten bakken, schep of schudt daarna om en laat weer 2 minuten op hoogste stand bakken. Temper daarna hitte naar medium stand en bak gedurende 3 minuten onder af en toe omscheppen door.
3. Voeg nu de reepjes kipdijfilet en de inhoud van het kommetje met het sausmengsel toe en vouw alles met de twee houten spatels goed door elkaar.
4. Voeg nu de plakjes gebakken champignons toe en meng voorzichtig door het groenten/kip mengsel. Gedurende 2 minuten laten op laagste stand laten pruttelen.
5. Giet of schep nu alles over in een ruime kom, schaal of pan en dek af.

BEREIDING 6 – NASI GORENG:
1. De rijst moet helemaal afgekoeld zijn. Is dit niet zo, koel de rijst dan snel af met koud water en laat heel goed uitlekken.
2. Verhit op hoogste stand in dezelfde koekenpan (niet eerste schoonmaken dus) 25 gram (room)boter en een eetlepel olie. Wanneer het boter/olie mengsel bruin begint te worden is deze heet genoeg om er de rijst in te bakken. Laat gedurende 1 minuut bakken, temper de hitte naar medium stand, voeg 1 theelepel cayennepeper (of de sambal brandal), 1 theelepel knoflookpoeder en 1 volle eetlepel (of méér naar smaak) ketjap manis toe en schep de rijst regelmatig om zodat de ketjap zich goed met de rijst mengt.
3. Schep nu het roerei mengsel erdoor.

SERVEREN:
Schep de nasi goreng op warme borden en daarop een paar scheppen van de (eventueel nog even opgewarmde) Kung Pao Kai. Strooi er als laatste een ruime hoeveelheid geroosterde cashewnoten noten overheen.

Bron

Combinatie van op internet gevonden recepten en mijn eigen interpretatie eraan gegeven.

Serveertip

Lekker met in de supermarkt gekochte kroepoek of kroepoek kopen bij de Chinese supermarkt en zelf bakken. Krupuk Bawang (knoflook) is bij dit gerecht het lekkerst.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten