Zalm met Schotse whiskysaus
- Schots, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Rechtstreeks uit Glasgow.....Een geweldige manier om die speciale smaak van Schotland te krijgen met zalm . Onderstaande hoeveelheden zijn voldoende voor zes personen. Zoals bij de meeste bereidingen, is het het beste om alleen blended whisky te gebruiken in plaats van duurdere mout.
Ingrediënten 6 recipe.people
- 6 zalmsteaksom de zalm te pocheren :
- 15 cl Schotse whisky
-15 cl water
-8 zwarte peperkorrels
-3 laurierblaadjes
-1 gesneden wortel
-1 fijngesnipperde ui
-3 eetlepels citroensap
-½ theelepel tijm
-Zout en peper naar smaak
Whiskybotersaus:
3 eidooiers
1 eetlepel citroensap
125 g boter
3 eetlepels Schotse whisky
3 eetlepels van de vloeistof die wordt gebruikt voor de coating
Bereidingswijze
-Doe alle ingrediënten voor het pocheervocht in een pan en pocheer de zalm 7-10 minuten zachtjes of tot de vis gaar is. Zeef en bewaar het pocheervocht.
-Leg de zalm op een warme serveerschaal, dek af en houd warm.
-Maak de botersaus door de eidooiers en het citroensap door elkaar te kloppen. Doe in een hittebestendige kom en zet op een zeer laag vuur boven een pan met heet maar niet kokend water. Klop tot het mengsel begint in te dikken. Roer geleidelijk de boter erdoor en laat een kleine hoeveelheid tegelijk smelten. Als er klontjes in het mengsel verschijnen, haal de kom dan van het vuur en voeg een theelepel koud water toe voordat je hem weer op het vuur zet.
-Als alle boter is gemengd en de saus de gewenste dikte heeft, haal je de pan van het vuur en voeg je de drie eetlepels whisky en de drie eetlepels pocheervloeistof toe.
-Giet over de zalm en serveer met verse groenten.
Bron
Glasgow Guide