1. Home
  2. Recepten
  3. Bijgerecht
  4. Italiaanse keuken
  5. Verse Zelfgemaakte Pasta

Verse Zelfgemaakte Pasta

  • Italiaans, Bijgerecht
  •  30-60 min.
  • Geplaatst op 05-08-1999

Ingrediënten 4 personen


*300 gram bloem *3 grote eieren *30 ml goede olijfolie *flinke snuf zout


Verder heb je nodig


Handen, eventueel mixer met deeghaken of keukenmachine


Verse Zelfgemaakte Pasta
Verse Zelfgemaakte Pasta
Verse Zelfgemaakte Pasta
Verse Zelfgemaakte Pasta

Het basisrecept als je zelf verse pasta wilt gaan maken

Deel dit recept

Ontdek meer:

Voorbereiding

Was je handen. Bebloem je werkvlak.Leg de bloem in een bergje op het werkblad of doe hem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Breek de eieren in het kuiltje, voeg de olie en een flinke snuf zout toe. Vermeng met een vork de eieren en de olie en een beetje van de bloem. Meng geleidelijk de bloem door de eieren en werk vanuit het midden. Houd met uw andere hand de bloem on z'n plaats; zo voorkomt u tevens dat er ei wegloopt. Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak. Keer het deeg regelmatig om. Het deeg moet zacht en soepel zijn, maar tegelijkertijd droog aanvoelen. Als het plakt, dient u wat bloem toe te voegen. Om een glad en elastisch deeg te krijgen met een licht glanzende buitenkant, moet u ongeveer 6 minuten kneden. Doe het deeg in een plastic zak en sluit die niet af, of leg het onder een theedoek of een omgekeerde schaal. Laat het deeg 30 minuten rusten.

Bereidingswijze

Handrollen en snijden met de hand:
Verdeel het deeg in 3 of 4 handzame porties en bedek het met een theedoek. Bestuif een groot werkvlak met bloem. Rol een portie deeg uit met een grote, met bloem bestoven deegroller. Rol vanuit het midden naar buiten. Rol het deeg uit en rol van u af. Draai het deeg regelmatig een kwartslag. Gebruik net genoeg bloem om plakken te voorkomen. Rol het deeg tot een keurige cirkel, vouw het deeg op en rol het opnieuw uit. Hethaal dit proces een paar keer. Rol het steeds uit tot een ronde lap van 5 mm dik. Rol het deeg uit tot een lap van 2.5 mm dik. Repareer eventuele scheurtjes met een stukje deeg en wat water. Leg de lap deeg op een schone theedoek. Als u gevulde pasta maakt, leg dan een doek over het deeg. Als dat niet het geval is, laat het het deeg onafgedekt liggen tot u de rest van de deegporties heb bewerkt. Snijd voor lasagnevellen het deeg in de gewensde grootte. Voor lange, platte pastasoorten rolt u het deeg op en snijdt u het met een scherp mes in gelijke slierten. De slierten zijn 8 mm breed voor tagliatelle, 5 mm voor fettuccine en 3 cm voor pappardelle. Gooi de restjes weg. Laat de pasta in een enkele laag maximaal 10 minuten drogen op een theedoek. U kunt de pasta ook over een bezemsteel of houten lepels tussen twee stoelen hangen om te drogen. Lange pasta kan ook van een vel gesneden worden met een scherp mes of een deegradertje. Als u het radertje langs een liniaal legt, krijgt u rechte lijnen. Een deegradertje met een gekarteld wieltje wordt gebruikt voor lasagnette en farfalle. Droog de pasta niet in een koude of tochtige ruimte, want dan wordt hij broos. Pasta moet langzaam drogen.

Serveertip

Mijn eigen ervaring met pasta maken is dat het heel kort gekookt hoeft te worden: tussen de 30-60 seconden als het net vers is gemaakt. Experimenteren is hier een must, je kunt het beste om de 15 seconden even proeven of de pasta gaar genoeg is.Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van culigek


Reacties (1)Over de plaatser
Ga naar de persoonlijke pagina van culigek
Leuk kookboek om te volgen
?
Meest bekeken
Kooktip!
Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Scroll voor meer recepten
Top