Kalkoen jus

  • Amerikaans, Saus/dressing
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 14-06-2022
  • Kalkoen jus

    Kalkoen jus

    Kalkoen jus

Deze zijdezachte, hartige kalkoenjus kan je van tevoren bereiden of op de dag van uw Thanksgiving-feest !  Een Amerikaanse klassieker ! 

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
2 kg kalkoenvleugels en/of drumsticks met been
4 bleekselderij stengels in grote stukken gesneden
2 uien, in grote stukken gesneden
2 wortelen, in grote stukken gesneden
1 bol knoflook, gehalveerd
4 takjes verse tijm
25 cl droge witte wijn
75 cl kippenbouillon
4 eetlepels boter
olijfolie
zout en versgemalen zwarte peper

Voor de jus :

3 eetlepels apart gehouden bakvet
2 eetlepels boter
8 eetlepels bloem
1 L kalkoenbouillon
1 eetlepel sojasaus
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

-Verwarm de oven voor op 200 ° C.
-Leg de kalkoendelen in een braadslee en nestel de groenten rondom de delen. Voeg de witte wijn en kippenbouillon of water toe. Besprenkel de kalkoendelen met olijfolie en breng op smaak met zout en zwarte peper. 1 uur roosteren.
-De vloeistof moet met de helft of meer worden verminderd . Controleer halverwege het koken en voeg meer water of bouillon toe zodat de pan niet droog wordt.
-Verwijder de kalkoendelen en groenten en druk alle vloeistof uit de groenten. Bewaar de kalkoendelen voor het maken van kalkoenbouillon indien gewenst of gooi deze weg bij de groenten.
-Zeef het pan-druipvocht in een grote maatbeker of vetafscheider en laat 5-10 minuten staan ​​zodat het vet naar boven komt. Lepel het vet er af en bewaar het vet apart. Op dit punt kun je het vet en de druppels in de koelkast bewaren waar ze dikker worden en stollen totdat je klaar bent om de jus te maken, of ga je gang en maak het nu.
Hoe maak je de jus van tevoren?
-Smelt 3 eetlepels van het achtergehouden vet met de boter op middelhoog vuur. Strooi er 1-2 eetlepels bloem per keer in en klop goed totdat elke toevoeging volledig is opgenomen en glad is, vergelijkbaar met pannenkoekenbeslag. Klop continu terwijl je de roux 4-5 minuten kookt tot hij diep goudbruin en nootachtig ruikt. Als de roux klontert zoals koekjesdeeg, voeg dan meer vet of boter toe om het te verdunnen.
-Klop geleidelijk de achtergehouden druppels erdoor.
-Voeg langzaam de kalkoenbouillon toe, ongeveer een halve kop per keer, terwijl je roert en klopt terwijl je de bouillon toevoegt, zodat de jus niet klonterig wordt. Het zal uitzetten als je de vloeistof toevoegt en moet los en bruisend zijn.
-Kook de jus 5-10 minuten tot hij dikker wordt en de achterkant van een lepel bedekt. Als het te dik is, voeg dan meer bouillon toe. Als het te dun is, maak dan een pasta van 1 eetlepel boter en 1 eetlepel bloem gemengd met 1/3 kop jus, langzaam in de pan met jus geklopt. Smaak voor kruiden. Als het meer kalkoensmaak nodig heeft, voeg dan meer druppels toe of roer er 1 eetlepel sojasaus of Worcestershire-saus door. Om opnieuw op te warmen, verwarmt u de jus in een pan op middelhoog vuur tot hij door en door is opgewarmd. Dek af tot het klaar is om te serveren.
Hoe maak je jus vlak voor de maaltijd?
-Breng de geroosterde kalkoen over naar een schaal om te rusten. Zeef het pan-druipvocht in een grote maatbeker of vetafscheider en laat 5-10 minuten staan ​​zodat het vet naar boven komt. Scheid of lepel het vet eraf en zet apart. Giet de vloeistofdruppels in een grote maatbeker en voeg kalkoenbouillon toe om 5 kopjes te maken en zet opzij.
-Plaats de lege braadpan op het fornuis boven twee branders op middelhoog vuur. Smelt 3 eetlepels achtergehouden vet en 2 eetlepels boter in de pan. Klop er 1-2 eetlepels bloem per keer door, terwijl je constant blijft kloppen terwijl je alle gebruinde stukjes (fond) van de bodem van de pan opraapt gedurende 4-5 minuten of tot ze goudbruin en nootachtig zijn.
-Klop geleidelijk de gereserveerde druppels (minstens 1 kop) en de kalkoenbouillon erdoor. Breng aan de kook op middelhoog vuur en kook tot de jus dik genoeg is om de achterkant van een lepel te bedekken. Proef of het op smaak is en voeg indien nodig 1 eetlepel sojasaus of Worcestershiresaus toe.

Bron

pinterest

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten