Russisch stoofpotje zoet/zuur Solyanka
- Russisch, Hoofdgerecht
- > 120 min.
Deze Russische stoofpot is de hemel voor elke vleesliefhebber. Het is gemaakt met rundvlees, gerookte kielbasa-worst, spek, champignons en meer!
Ingrediënten 5 recipe.people
40 g gedroogde porcini of gemengde champignons250 ml heet water
2 kg rundsstoofvlees
340 g rookworst of Poolse kielbasa
100 g gerookte spekreepjes
150 g augurken gehakt
6-8 gemarineerde champignons bij voorkeur uit Oost-Europese winkel
15 Kalamata-olijven zonder pit
1 ui gesnipperd
2 teentjes knoflook fijngehakt
1 wortel gesneden
2 laurierblaadjes
½ tl zwarte peper
1 el boter
500 g tomatenpassata of geplette tomaten
1 tl zoete paprika gerookt
6 krieltjes gehalveerd
2 eetlepels van elk gehakte dille en peterselie
zure room/creme fraiche
schijfjes citroen om te serveren optioneel
Bereidingswijze
-Week de gedroogde paddenstoelen in kokend heet water en laat ze in circa 30 minuten zacht worden. Haal de paddenstoelen uit het water en zeef het vocht door een fijne zeef, zet apart voor later gebruik.
-Bak de spekreepjes in een grote gietijzeren pan tot ze vet worden, verwijder ze naar een apart bord. Voeg aan dezelfde pot het gestoofde rundvlees toe en bak het op hoog vuur bruin met een snufje zout en versgemalen peper, verwijder het op hetzelfde bord als het spek, voeg dan de gesneden rookworst toe en bruin het kort, verwijder het naar hetzelfde bord als het rundvlees en het spek.
-Voeg in dezelfde pan gesnipperde ui toe en bak 5 minuten op middelhoog vuur, voeg gehakte wortel en knoflook toe en bak nog 5 minuten, voeg dan boter, gemarineerde champignons, augurken, olijven en gerehydrateerde champignons en paprika toe, kook al roerend 5 minuten minuten.
-Doe rundvlees, spek en rookworst terug in de pan, voeg 2 laurierblaadjes toe, de vloeibare champignons zijn geweekt, tomatenpassata en 1,5 liter water, breng aan de kook en draai het vuur dan laag. 2 uur sudderen. Voeg 30 minuten voor het verstrijken van de tijd gehalveerde krieltjes toe. Als alternatief kan het worden gekookt in een oven op 150C
-Controleer je stoofpot af en toe, roer om aanbranden te voorkomen. Tegen het einde van de kooktijd moet het dik zijn en moet het vlees heel mals zijn. Voeg op het einde gehakte kruiden toe. Proef en pas de smaak eventueel aan.
-Als je tomaten niet erg rijp zijn, moet je misschien 1 theelepel suiker toevoegen.
Serveer met zure room of crème frache en eventueel schijfjes citroen.
Bron
Pinterest - chef = Vikalinka