Pittige gestoomde zalm met spinazie, rijst en avocado.
- Aziatisch, Hoofdgerecht
- 20-30 min.
Stomen van groenten is gezond. Omdat de groenten niet in het vocht liggen, verdwijnen er geen vitamines en mineralen uit de groenten in het kookvocht. Het gehalte aan voedingsstoffen blijft dus hoog als je stoomt. Dat geldt voor de stoomoven, maar ook voor stomen in een mandje boven een pan kokend water. Heb je geen stoomoven? Wok dan de spinazie in 1 el olie en bak de zalm in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Ingrediënten 2 personen
1 eetlepel ketjap1 eetlepel sherry (of rijstwijn)
½ eetlepel citroensap en rasp van ½ citroen
½ theelepel sambal oelek of badjak ( iets meer of minder naar smaak)
verse gember (± 2 cm) geschild en geraspt
2 platte stukken zalmfilet van 100-150 gram per stuk
500 gram verse spinazie
1 eetlepel sesamzaad licht geroosterd
2 bosuitjes in schuine plakjes
½ avocado geschild in schuine plakken
120 rijst naar keuze
Benodigdheden
Stoomoven en stoomoven pannen , schaal, snijplank en mes pan voor de rijst en sesamzaad.
Bereidingswijze
Roer een marinade van de ketjap, sherry of rijstwijn, citroensap , rasp van citroen en de sambal. Dep de zalm droog, leg de zalm in een dichte bak van de stoomoven of in een ovenschaal. Giet er de marinade over. Stoom de zalm op 80 graden in 18 minuten gaar.
Kook ondertussen de rijst volgens de beschrijving op de verpakking.
Verdeel de spinazie over een stoomoven pan met gaatjes en schuif er een dichte pan onder om eventueel vocht op te vangen.
Schuif de spinazie na 5 minuten stoomtijd van de zalm in de oven.
Schep na de bereiding de helft van de sesamzaadjes door de spinazie en breng deze op smaak met peper en eventueel wat zout.
Serveer de spinazie op 2 voorverwarmde borden. Zet er de rijst apart naast. Leg er de gestoomde zalm op de spinazie en garneer het geheel met de rest van de sesamzaadjes, de bosui en de plakjes avocado.
Bron
Gezondheidsnet. Eigen tekst en foto's
Serveertip
Geen stoomoven?
Bak de gemarineerde zalm dan in de oven op 180 graden en wok de spinazie in 1 eetlepel olie.