kruidige-kruimel-appeltaart
- Nederlands, Tussendoortje
- 60-120 min.
Glutenvrij en suikervrij is inmiddels de leus. Ay, dat wordt steeds lastiger iets lekker te vinden dat aan beide criteria voldoet. Maar met goed snuffelen op internet kom je een heel eind. Zo vond ik voor moederdag dit recept op cookinglife.nl.
De volgende keer pas ik wel enkel dingen aan. We vonden de bodem en de vulling erg lekker maar de crumble niet echt. Wanneer je anderhalf keer de hoeveelheid deeg neemt van de bodem moet je een eind komen voor het vlechtwerk.
Ingrediënten 8 personen
Voor de bodem:125 gr kokosolie (niet smelten)
100 gr amandelmeel
220 gr gv bakmeel
40 gr honing
1 ei
2 tl speculaaskruiden
1 tl kaneel
snuf kardemon
1/2 tl gemalen kruidnagel
rasp van een halve limoen
snufje zout
voor de vulling:
1 kg goudrenetten
sap van 1 limoen
1 tl speculaaskruiden
1 tl kaneel
voor de crumble:
80 gr amandelmeel
60 gr gv havervlokken
20 gr gv havermeel
30 gr honig
50 gr kokosolie
1 tl kaneel
1 tl speculaaskruiden
1/2 tl gemalen kruidnagel
Benodigdheden
Mixer
springvorm 28 cm
vershoudfolie
Bereidingswijze
Bodem:
- meng de amandelmeel, bakmeel, kaneel, zout en overige kruiden door elkaar.
- rasp de limoenschil boven de kom.
- voeg de kokosolie, honing en het ei toe en kneed het tot een mooi egaal deeg.
- leg de de deegbal, gewikkeld in de vershoudfolie, in de koelkast.
Kruimellaag:
- meng de amandelmeel, havervlokken, havermeel en de specerijen.
- voeg de honing en kokosolie toe.
- kneed het deeg met de hand tot het gelijke vlokken zijn.
- zet de kruimels aan de kant.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Vulling:.
- schil de appels, ontdoe ze van het klokhuis en snijd de parten in stukjes.
- Voeg het limoensap, kaneel en de speculaaskruiden toe en meng het goed door elkaar.
Afwerking:
- vet de springvorm in met olijfolie of boter.
- verdeel het deeg uit de koelkast gelijkmatig over de vorm en vorm een hoge rand.
- verdeel de appelstukjes over de bodem en druk het geheel lichtjes aan.
- verdeel nu de kruimels over de taart en zorg er daarbij voor dat alles goed bedekt is.
- bak de appeltaart in 40 tot 50 minuten goudbruin. Maar let op! De kruimels kunnen snel zwart kleuren. Dek daarom de taart op tijd af met wat aluminiumfolie en zet het geheel nog even terug in de oven tot het geheel gaar is.
Bron
Cookinglife.nl
Serveertip
We hebben de taartpunten geserveerd met een toef slagroom voor wie daar zin in had. Maar, zoals boven al vermeld, de volgende keer bakken we hem zonder het kruimeldeeg en met extra bodemdeeg en vlechtwerk.
Misschien eens als nagerecht met een bolletje (walnoten)ijs?