Lenterecept: Asperges met zeekraal in wittewijnsaus

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 30-60 min.
  • Geplaatst op 09-05-2022

Klassiekers veganizen. Dat is altijd de kick. En dan niet aan de gang met allerlei vleesvervangers, kaas-substituten of eier-look-a-likes. Nee, gewoon, iets nieuws, met echte producten, maar wel geïnspireerd op de smaak- combinaties van het klassieke gerecht. 
 
Gister was de uitdaging: Asperges! Klassiek kennen we deze witte stengels natuurlijk met ei, ham, botersaus en peterselie, geserveerd met krieltjes. Romig, zoutig en kruidig door de peterselie (wat een geweldige combi met asperges is dat!). 
 
Tussen de boodschappen die mijn vriend had gedaan vond ik zeekraal. Bingo! Lekker zout, en een mooi groen kleurcontrast met de asperges. Nog meer zout? Reepjes gerookte tofu en iets umami's… champignons? Ok, let's go! Ohja en de wijn die ik in de koelkast zag staan leek me een lekkere toevoeging.

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
6-8 asperges
6 krieltjes/ 3 aardappelen
Gerookte tofu (klein stukje)
Handje peterselie (kan zowel plat als krul)
6 grote champignons
2 tenen knoflook
3 handjes zeekraal
Pul biber (Optioneel. Voor als je een Turkse schoonmoeder hebt)

Voor de wittewijnsaus:

175 ml kruidenbouillon
13 gram plantaardige boter
15 gr bloem
75 ml witte wijn*
Citroen
Zout/peper
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Garde, kaasschaaf, hoge pan

Bereidingswijze

1. Maak eerst de bouillon voor de wijnsaus en laat ‘m afkoelen (ik heb er een ijsklontje in gedaan)
2. Droog de tofu in een theedoek met een zwaar (kook)boek erop.
3. Schil evt. de aardappelen of hou ze lekker in hun schoongeboende jasje
4. Be mindfull en schil de asperges van net onder de kop tot aan de uiteinden. Ik gebruikte een kaasschaaf, dat schilt iets dikker dan een dunschiller. Snijd de kontjes af (102 cm). Bewaar alle resten voor een aspergesoepje.
5. Kook nu de krieltjes in 20 min gaar en kook de asperges in een hoge pan rechtop, 5 minuten. Laat ze daarna nog 15 min in het kookvocht staan om door te garen.
6. Snijdt de champignons in partjes
7. Hak de peterselie fijn
8. Pers een teentje knoflook (of 2)
9. Snijdt 4 dunne plakjes van de gerookte tofu, over de lengte
10. Maak nu de wittewijnsaus door eerst roux te maken. Dat is boter in een pan smelten, en dan beetje bij beetje de bloem erdoor mixen met een garde. Daarna kan de koude bouillon erbij. Roer tot het een gladde saus is. Tot slot voeg je de wijn toe. Blijf roeren tot het een mooie saus is geworden. Breng verder op smaak met een kneepje citroensap, zout en peper naar smaak. Houdt de saus even warm op laag vuur.
11. Bak de champignons zachtjes in een klontje boter of olijfolie, voeg dan de geperste knoflook toe en de zeekraal. Bak kort tot alles lekker gaat geuren.
12. Bak ook de tofuplakjes op middelhoge temperatuur aan beide kanten goudbruin in boter of olijfolie.
13. Als je goed hebt getimed kun je nu tegelijk de asperges met een tang uit de pan halen en op het bord** leggen, krieltjes erbij, gerookte tofu en zeekraal met champignons ernaast en de wittewijnsaus erover. Maak het geheel af met de gehakte peterselie en de pul biber als perfecte garnering.

Enjoy! En hopelijk past je witte wijn lekker bij het gerecht*.

Serveertip

*Passende witte wijnen zijn van de druif pinot blanc, pinot gris of weisser burgunder. En koop ze lekker biologisch en ‘lokaal' uit Frankrijk of Duitsland

** Asperges koelen snel af, dus een warm bord is extra fijn bij dit gerecht. Giet de aardappels bv. af over de borden.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten