Torta di Santiago, Spaanse Amandeltaart met limoncello

  • Spaans, Banket
  • 10-20 min.
  • Torta di Santiago, Spaanse  Amandeltaart met limoncello

    Torta di Santiago, Spaanse Amandeltaart met limoncello

    Torta di Santiago, Spaanse Amandeltaart met limoncello

Het recept van deze heerlijke amandeltaart vond ik in het kookboek "In de keuken van het Spaanse dorp Polopos", 80 recepten en culinaire belevenissen vanuit Casa 3, door Wijnand Boon. Het reept van de amandeltaart komt oorspronkelijk uit Galicië, waar hij al sinds de middeleeuwen gemaakt wordt.
De taart bevat geen boter of bloem, maar bestaat uit eieren, suiker, citroen en amandelmeel of gemalen amandelen. De taart is heerlijk smeuïg en ook de volgende dag(en) nog erg lekker,
De oorspronkelijke taart is bestrooid met poedersuiker. Ik vond het leuk (en lekker) om de taart te garneren met geschaafde amandelen.
 

Deel dit recept

Ingrediënten 8 personen
5 eieren
250 gram suiker (volgende keer gebruik ik iets minder suiker)
geraspte gele schil van een biologische citroen
25 ml limoncello
250 gram amandelmeel of gemalen amandelen
1 theelepel kaneelpoeder
vet voor de taartvorm (ik gebruik volgende keer bakpapier omdat de taart wat blijft kleven)
poedersuiker om te garneren (ik heb geschaafde amandelen gebruikt.)
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
springvorm van 20 cm doorsnede
mixer
beslagkom

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
Klop de eieren met de suiker plm. 5 minuten. De eieren moeten lichter van kleur worden.
Was de citroen en rasp het gele deel van de citroenschil.
Voeg het citroenrasp en de limoncello toe aan de eiermassa.
Meng het kaneelpoeder door het amandelmeel en spatel het amandelmeel door de eimassa.
Vet de taartvorm in. Besuit dan met amandelmeel (of bloem) of gebruik bakpapier.
Giet het beslag in de bakvormen bak de taart plm.40 tot 45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
Prik na 40 minuten in de taart met een satéprikker om te controleren of de taart droog is voordat je hem uit de oven haalt. (De satéprikker moet droog uit de taart komen).
Laat de taart minimal 15 tot 20 minuten afkoelen in de vorm.
N.B. Controleer tussen het bakken door of de taart niet te bruin wordt. Is dat het geval, Dek dan de taart af met wat alufolie.

Bron

Kookboek "In de keuken van het Spaanse dorp Polopos", van Wijnand Boon

Serveertip

Bestrooi de taart met poedersuiker of strooi er - voordat de taart gebakken wordt - geschaafde amandelen overheen.

Log in om een reactie te plaatsen

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

pwiggers avatar
pwiggers

Kooktip!

Maak je koelkast leeg

Geef op wat je nog in de (koel)kast hebt liggen en zoek daar recepten bij!

Doorsturen

Home Recepten