Zelfgemaakte speklapjeskruiden

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 0-10 min.
  • Geplaatst op 13-02-2022

Speklapjeskruiden uit de supermarkt vind ik vaak veel te zout. Zonde, want door al dat zout proef je eigenlijk nog amper de andere kruiden. Daarom besloot ik ze zelf te maken, en wat bleek: veel lekkerder! En je kan zelf doseren met zout. 
Ook handig voor als je nét misgrijpt tijdens het koken en je kruidenmix toch op bleek te zijn... We've all been there...

Deel dit recept

Ingrediënten 2 personen
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl kerrie
1/3 tl zout
1/3 knoflookpoeder
1/4 tl fijne zwarte peper
1/4 gemberpoeder
1/4 tl kardemompoeder
1/4 tl kurkuma
1/8 kruidnagelpoeder
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Dit recept is goed voor ongeveer 4 speklapjes.
Het recept is gemakkelijk aan te passen voor meer speklapjes.

Bereidingswijze

Verhoudingen bij een kruidenmix aangeven blijft lastig, ik doe het op gevoel.
Daarom heb ik het omschreven in delen theelepels. Een halve theelepel, een derde theelepel, een kwart theelepel enzovoorts. Zo krijg je een goed idee van de verhoudingen die ik heb gebruikt. De kruiden waar het meest van gebruikt wordt staan dus bovenaan, de kruiden waar het minst van in moet onderaan in de lijst.

Mix alles in een kommetje. Doe je speklapjes in een plastic zip seal zakje of een afsluitbaar bakje en doe hier 2 eetlepels olie bij (olijf of zonnebloem). Gooi vervolgens de kruiden hierbij en sluit het zakje. Door over het zakje te wrijven verspreiden de kruiden met olie zich gemakkelijk over alle speklapjes. Laat dit ongeveer 10-20 minuten marineren (of langer als je de tijd hebt).

Serveertip

Dit recept kan uiteraard ook zonder zout worden gemaakt voor een zoutloos dieet.

Deze speklapjes zijn bijvoorbeeld lekker met mijn recept voor kapucijners met stroop!

Laatste reacties

professoroud avatar
professoroud 14-02-2022

Leuk idee; ik ga eerst je kruidenmengsel maken en bewaar tot de volgende keer speklapjes.

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten