Zuurkool, salami en tijm met kaaspuree uit de oven van Janneke Philippi
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
- Geplaatst op 07-02-2022
Zuurkool uit de oven. Allemaal kennen we wel zo onze eigen favoriet van dit gerecht. Altijd een heerlijke winterse , dagelijkse maaltijd, tenminste als je een zuurkool liefhebber bent. Twee lagen kaaspuree met daartussen de zuurkool, salami en de tijm. Geserveerd met een heerlijke knapperige rookworst.
Ingrediënten 2 personen
250-300 gram verse zuurkool75 gram salami in blokjes
1 ui gesnipperd
4 takjes tijm gerist
vlokjes ongezouten roomboter
75 gram geraspte Emmentaler, Gruyère of boeren belegen kaas
1 ambachtelijke rookworst.( ik had runderrookworst)
500 gram kruimige aardappelen geschild in stukken
Benodigdheden
pan, snijplank, mes en ovenschaalBereidingswijze
Kook de aardappelen in een snufje zout (of stukje bouillonblokje met minder zout ) in 20 minuten gaar.
Bak ondertussen de salami met de ui 4 minuten. Voeg de zuurkool en de tijm toe en smoor dit circa 10 minuten zachtjes met het deksel op de pan.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Giet de aardappelen af, maar vang het kookvocht op. Stamp de aardappelen met een deel van het kookvocht , klontje boter tot een luchtige puree. Roer er de geraspte kaas door en breng op smaak met zout en peper.
Vet een ovenschaal dun in en beleg de bodem met de helft van de kaaspuree.
Leg er de zuurkool bovenop en dek af met de rest van de kaaspuree. Strijk de bovenlaag mooi glad en trek er met een vork een patroon in. Verdeel wat vlokjes boter over het geheel en zet de schaal in de oven en bak de ovenschotel in 30 minuten goudbruin en knapperig.
Verwarm ondertussen de rookworst en serveer deze bij de schotel.
Bron
Uit de krant van Janneke Philippi. Eigen tekst en foto's
Serveertip
De salami in dit gerecht kan ook vervangen worden door chorizo blokjes, gerookt spek, of blokjes ham. Gebakken champignons zijn er eveneens erg lekker door.
Laatste reacties
Er zijn nog geen reacties