Bloemkoolschotel met romige champignonsaus en Parmezaanse kaas

  • Nederlands, Ovenschotel
  • 10-20 min.
  • Geplaatst op 28-01-2022
  • Bloemkoolschotel met romige champignonsaus en Parmezaanse kaas

    Bloemkoolschotel met romige champignonsaus en Parmezaanse kaas

    Bloemkoolschotel met romige champignonsaus en Parmezaanse kaas

  • Bloemkoolschotel met romige champignonsaus en Parmezaanse kaas

    Bloemkoolschotel met romige champignonsaus en Parmezaanse kaas

    Bloemkoolschotel met romige champignonsaus en Parmezaanse kaas

  • Bloemkoolschotel met romige champignonsaus en Parmezaanse kaas

    Bloemkoolschotel met romige champignonsaus en Parmezaanse kaas

    Bloemkoolschotel met romige champignonsaus en Parmezaanse kaas

De voogekookte bloemkool en stukjes aardappel gaan gemengd met ham of hardgekookt ei onderin de ovenschaal. Hierover komt de lekkere romige champignon-kaassaus. Gratineren in de oven en je maaltijd is klaar.
Kun je ruim van tevoren maken.
Ik had in de supermarkt 2 kleine gekleurde bloemkooltjes gekocht. Leuk en lekker

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
1 bloemkool (ik had 2 kleintjes), in roosjes
750 gram aardappelen (half kruimig), in grove blokjes (zie foto)
100 gram gekookte achterham in reepjes
Champignonsaus:
1 klein sjalotje, gesnipperd
150 gram champignons, in hele dunne plakjes gesneden
15 gram boter
15 gram bloem
150 ml melk of room (ik heb room gebruikt)
½ paddenstoelenbouillontablet of peper en zout
Snufje nootmuskaat
40 gram vers geraspte Parmezaanse kaas
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
vergiet
pannen
ovenschaal

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onder-warmte.

Kook de bloemkool in een paar minuten beetgaar in water met zout (de bloemkool mag net te zacht worden !).Laat de bloemkool goed uitlekken in een zeef of vergiet.
Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en zet ze nog even op de warmtebron zodat ze goed droog worden.
Meng de aardappelen met de bloemkool en de reepjes ham en verdeel dit in een ovenschaal.

Champignonsaus
Smelt de boter en bak hierin de sjalot-snippers zachtjes glazig.
Voeg de bloem in één keer toe en roer goed tot er geen klontjes meer zijn. Laat de bloem plm. 2 minuten garen.
Voeg nu beetje bij beetje de melk of room toe roer steeds goed door.
Laat de saus even doorkoken en voeg er dan de plakjes champignons hieraan toe.
Roer de champignons door de saus en laat deze plm. 5 minuten onder af en toe roeren garen. Breng de saus op smaak met de verkruimelde bouillontablet of peper en zout en wat nootmuskaat naar smaak.
Roer de ¾ van de geraspte Parmezaanse kaas door de saus.
Giet de champignonsaus over het bloemkoolmengsel en strooi de overgebleven kaas erover.
Zet de schaal plm. 20 tot 25minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de schotel een mooie goudbruine kleur heeft gekregen.

Serveertip

Lekker met een salade.

Tip voor vegetariërs: laat de ham weg en meng wat stukjes een hardgekookt ei door de bloemkool.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten