Hemelse Modder

 • Belgisch, Nagerecht
 • 20-30 min.
 • Geplaatst op 25-12-2021
 • Hemelse Modder

  Hemelse Modder

  Hemelse Modder

 • Hemelse Modder

  Hemelse Modder

  Hemelse Modder

Deze heerlijke Hemelse Modder neemt het idee van chocolade mousse en tilt het tot fenomenale hoogten!

Deel dit recept

Ingrediënten 6 personen
225 gram erg pure chocolade (70%), 300 gram ongeklopte slagroom, 45 gram gezouten roomboter, 3 eieren (middelgroot), 90 gram poedersuiker
Boodschappen bestellen
Benodigdheden
Garde, pannetje, drie schaaltjes (waarvan één voor au bain-marie smelten gebruikt kan worden).

Bereidingswijze

Breek de chocolade in grove stukjes en leg apart.

Zet de schaal op een pan met een bodempje water. De bodem van de schaal mag niet in het water komen. Breng aan de kook. Doe de boter in de pan met 3 eetlepels van de slagroom. Roer de chocolade brokken er door heen en laat dit smelten en samen komen terwijl je regelmatig door roert.
Als het mooi gesmolten is haal je de chocolade van het kokende water en zet je het apart om een beetje af te laten koelen. Pan met water kan weg.

Splits de eieren. Houdt het eigeel in een schaaltje apart. Neem het eiwit en voeg hoe 1/3 van de poedersuiker (30 gram) aan toe. Klop dit met een garde tot het goed opgeklopt eiwit is dat zelfstandig pieken kan laten staan.

Doe de rest van de slagroom in een andere schaal en doe ook hier 1/3 van de poedersuiker (30 gram) bij. Klop dit ook op tot de consistentie van slagroom.

Als laatste doen we nu het eigeel. Hier gaat het laatste beetje poedersuiker bij (ook 30 gram) en dit klop je redelijk luchtig. Eigeel wordt net lichter van kleur en wat steviger.

Nu gaan we één voor één alles combineren. Let op dat het allemaal de grootste schaal in moet, want alles moet door elkaar heen uiteindelijk en dan wil je wat ruimte hebben.

Roer eerst rustig het eigeel mengsel door de gesmolten chocolade.

Normaal zou je nu de slagroom beetje bij beetje door de chocolade heen roeren, maar ik doe dat andersom. Ik neem een grote lepel en schep telkens wat van de gesmolten chocolade door de slagroom heen. Niet te hard roeren, dan slaat het plat.

Zit alle chocolade er door heen? Schep dan nog voorzichtiger het opgeklopte eiwit er door heen. Schep het eiwit uit de schaal, soms wil er onderin nog wel eens wat niet goed geklopt eiwit zitten. Dat wil je er niet door heen. Neem alleen het fluffy spul.

Zit alles er goed doorheen en is het een mooie gelijk gekleurde massa geworden? Dan kan je nu kijken hoe je het wilt serveren. Ga je het mooi opmaken in glaasjes? Dan kan dat nu. Zet het daarna voor minstens een uur in de koelkast. Je kan ook gewoon de bak afdekken en in de koelkast doen, dan kan je er later wat uit scheppen. Houdt er wel rekening mee dat het dan echt flink stevig zal zijn en wat minder 'chique' te verwerken.

Enjoy!!!

Ps. Omdat er rauw ei in zit is het niet te lang houdbaar. In de koelkast zo'n 2 á 3 dagen. Snel genieten dus!

Serveertip

Maak een combitoetje van hemelse modder, tokkelroom (dikke advocaat) en slagroom!!! Dit combineert echt geweldig!

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten