Preischotel met spekreepjes champignons en pesto
- Italiaans, Ovenschotel
- 10-20 min.
Deze lekkere ovenschotel heb ik gemaakt met gebakken spekreepjes, prei, champignons en pesto. De combinatie van de prei met de champignons en pesto is heerlijk,
Ingrediënten 2 recipe.people
2 middelgrote stengels prei, schoongemaakt in stukjes100 gram reepjes mager gerookt spek
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 kleine ui, gesnipperd
100 gram (kastanje)champignons, in plakjes
1 theelepel gedroogde oregano
1 flinke eetlepel basilicumpesto
Zout, witte peper, nootmuskaat (naar smaak)
Aardappelpuree
Plm. 400 gram kruimige aardappelen
1 dl melk
15 gram roomboter
zout, versgemalen peper
versgemalen nootmuskaat
Geraspte belegen kaas
Benodigdheden
aardappelstamperpan
hapjespan of koekenpan
Bereidingswijze
Verwarm je oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
Verhit de olie in een grote koekenpan of hapjespan.
Bak hierin de spekreepjes lichtbruin. Bak de ui- en knoflooksnippers even mee.
Voeg de champignons toe en bak deze mee tot het vocht van de champignons is verdwenen. Bk de preisnippers een paar minuten mee tot beetgaar.
Maak op smaak met peper, zout, pesto en oregano.
Aardappelpuree:
Kook de geschilde en in stukken gesneden aardappelen goed gaar in water met zout.
Laat de aardappelen even droog stomen op een lage warmtebron.
Giet de melk erbij. Verwarm de melk nog even samen met de aardappelen. Voeg de boter toe. Stamp de aardappelen met de aardappelstamper. Ik hou van een wat grove aardappelpuree. Wil je dat niet gebruik dan een gewone mixer (geen staafmixer !!).
Maak de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Doe de groenten onderin een ovenschaal.
Verdeel de aardappelpuree erover.
Strooi de kaas erover en zet de schaal plm.25 tot 30 minuten in het midden van een op 200 graden voorverwarmde oven. (boven- en onder-warmte.
Serveertip
Vegetariërs laten de spekreepjes gewoon weg. Hou je nog een heerlijke overnschotel over.