Erg lekker buikspek

  • Europees, Hoofdgerecht
  • > 120 min.
  • Geplaatst op 03-12-2021

Lekker

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
Ingrediënten

1,5 buikspekgrof zeezout1 venkel2 sjalotten3 teentjes knoflook2 laurierbladeren2 steranijs6 kardemomzadenwitte wijnolijfoliegrove mosterd600 ml kippenbouillonvenkelzaad1 snee witbrood
Boodschappen bestellen

Bereidingswijze

Instructies

Snijd het zwoerd van de buikspek kruislings in, zodat er over de hele bovenkant een ruitpatroon zichtbaar is

Wrijf een handvol grof zeezout tussen de ruitjes bovenop het buikspek. Het is belangrijk dat er overal goed zout tussen zit. Dit helpt namelijk om de zwoerd krokant te maken

Pak een braadslede. Zet het op middelhoog vuur op het fornuis en doe hier een goede scheut olijfolie in.

Snijd de venkel en sjalotten tot middelgrote stukken en doe deze in de braadslede. Voeg ook een eetlepel venkelzaad, de laurierbladeren en de steranijs toe.

Plet met een vijzel, of groot mes, de kardemomzaden en voeg deze ook toe.

Fruit alles even goed aan. Zo komen alle smaken mooi los.

Leg het buikspek met de vleeskant naar beneden in de braadslede. Voeg een goede scheut (c.a 2 glazewitte wijn toe aan de braadslede. Zoveel dat de bodem compleet bedekt is. Laat de alcohol ongeveer 3 min uitkoken.

Voeg de kippenbouillon toe aan de braadslede. Voeg zoveel toe dat het buikspek tot aan de zwoerd onder de bouillon staat. Let er hierbij op dat de zwoerd droog blijft.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Breng het geheel aan de kook op het fornuis. Dit is belangrijk, want als het niet kookt voordat het de oven in gaat, zal hij nooit meer gaan koken in de oven.

Als het geheel kookt, plaats je de braadslede onder in de oven. Het mag hier 2 uur op 180 graden in blijven staan.

Nadat de twee uur zijn verstreken is je buikspek klaar. Is hij nog niet crispy genoeg, laat de braadslede dan nog in de oven en gebruik de grillfunctie voor ongeveer 15 minuten.

Als je buikspek klaar is haal je het uit de braadslede. De braadslede plaatsen we weer op het fornuis. Laat de buikspek onder aluminiumfolie 10 minuten rusten.

Het overgebleven vocht in de braadslede bevat veel vet. Dat halen we eraf door een witte boterham over het vocht te trekken. De boterham zal het vet opnemen en heb je hierna niet meer nodig.

Voeg een grote lepel grove mosterd toe aan het vocht en breng het geheel aan de kook. Blijf hierbij goed roeren.

Schenk het vocht in een schaaltje en gebruik dit als jus voor de buikspek.

TIP: je kan de crispy buikspek het makkelijkste snijden met een broodmes

Bron

Inet

Laatste reacties

Stup avatar
Stup 09-12-2021

Sorry zie het nu pas is aan gepast kan nog een uur duren voor het is aan gepast

ykel avatar
ykel 09-12-2021

En toen??? Kippenbouillon in de braadslede... En verder????

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten