Provinciaalse kip
- Frans, Hoofdgerecht
- 60-120 min.
Ingrediënten 4 personen
1 hele kip(liefst een Bresse kip of Poulet Noir)1 ui, gesnipperd 2 tenen knoflook gesnipperd
1 tak rozemarijn
2 takjes tijm
2 blaadjes laurier
100 gram spekblokjes gezouten(niet gerookt)
1 courgette
1 rode paprika 450 gram
krielaardappeltjes
250 ml Kippenfond
150 ml. Rose wijn
50 ml. olijfolie
Benodigdheden
BraadpanOvenschotel
Oven
Bereidingswijze
Bestrooi de kip van binnen en buiten met peper en zout en de gehakte tijm en rozemarijn.
Bak hem kort aan in de olijfolie tot hij bruin is en leg hem apart.
Bak in de pan kort verder het spek, de paprika en courgette in grove stukken en de ui en de knoflook.
Blus af met de fond en de wijn, voeg de laurierblaadjes toe en breng het kort aan de kook. Doe de kip in een ovenschaal, voeg de saus met groenten toe en schuif het geheel in een voorverwarmde oven van 175 graden, ongeveer 30 minuten.
Bedruip de kip regelmatig met de saus om hem sappig te houden.
Voeg na een half uur de krieltjes toe aan de saus en groenten en laat het geheel nog 30 minuten garen in de oven.
Haal de kip uit de oven, bindt de saus indien gewenst nog lichtjes bij en geniet van deze traditionele kip uit de oven.
Bron
AH