Spitskoolstamppot met prei spek en gebakken ei

  • Nederlands, Hoofdgerecht
  • 20-30 min.
  • Geplaatst op 23-11-2021
  • Spitskoolstamppot met prei spek en gebakken ei

    Spitskoolstamppot met prei spek en gebakken ei

    Spitskoolstamppot met prei spek en gebakken ei

Lekkere smeuïge stamppot met gebakken spekjes en lekkere beetgare spitskool en prei. Op smaak gemaakt met gebakken uitjes,knoflook, kerriepoeder en gemalen koriander.Het recept stond in Allerhande (09-21) en is grotendeels doormij aangepast door de aardappelpuree zelf te maken en er eigen kruiden aan toe te voegen.

Deel dit recept

Ingrediënten 4 personen
250 gram reepjes mager gerookt spek
1 middelgrote ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 eetlepel kerriepoeder
200 gram gesneden prei
400 gram gesneden spitskool
1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
½ theelepel gemalen nootmuskaat
Paar druppels worcestersaus

4 middelgrote eieren
Peper, zout
10 gram boter

4 eetlepels Indische gebakken uitjes

Aardappelpuree
Plm. 800 tot 900 gram kruimige aardappelen
2 dl melk
20 gram roomboter
zout, versgemalen peper
versgemalen nootmuskaat

Boodschappen bestellen
Benodigdheden
pan voor de aardappelpuree
hapjespan voor de groenten
koekenpan voor de eieren

Bereidingswijze

Verhit een grote hapjespan zonder vet en bak de spekreepjes knapperig bruin op middelhoge warmtebron. Neem het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Fruit in het achtergebleven vet de ui en de knoflook glazig. Bak de kerriepoeder 1 minuut mee. Voeg de prei toe en bak deze plm. 4 minuten mee.
Voeg de spitskool toe en bak deze mee tot beetgaar.
Breng de groenten op smaak met zout, peper, ketoembar, nootmuskaat en worcestersaus.

Aardappelpuree
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Kook de aardappelen gaar in water met zout.
Laat de aardappelen goed droog stomen op een lage warmtebron.
Giet de melk en de boter erbij. Verwarm dit samen met de aardappelen.
Stamp de aardappelen met de aardappelstamper.
Roer de puree goed door. Maak de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Meng de groenten en spekjes door de puree en verdeel over de borden.

Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de eieren.
Verdeel de gebakken eieren erover en bestrooi met de gebakken uitjes.

Serveertip

In plaats van eieren is een balletje gehakt of een speklapje er ook heerlijk bij.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties

Bewaren in kookboek

Selecteer hier je kookboek(en) of type hier om nieuwe kookboeken aan te maken

Over de plaatser

Doorsturen

Home Recepten