Ovenschotel met witlof afgetopt met een bechamelsaus met ham en kaas.
- Nederlands, Hoofdgerecht
- 30-60 min.
Romige puree op de bodem , daarop de witlof en afgetopt met een zachte bechamelsaus met kaas , ham en peterselie. Ideaal gerecht om in de ochtenduren klaar te maken om in de avond slechts even in de oven te hoeven schuiven.
Ingrediënten 2 personen
500 gram geschilde kruimige aardappelen4 struikjes witlof
50 ml melk
50 gram boter
1 volle el crème fraîche
nootmuskaat naar smaak
Voor de bechamelsaus
Plak achterham van de slager in blokjes 100 gram
50 gram oude kaas
1 el blad peterselie gesnipperd
25 gram roomboter
30 gram bloem
ca 100 ml kookvocht van de witlof aangevuld tot 250 ml met melk
Benodigdheden
pureestamper, pan, snijplank en mes, ovenschaal
Bereidingswijze
WITLOF
Maak de witlof schoon. Verwijder eventueel buiten bladeren die wat bruin zijn. Snij de onderkant eraf en halveer de struikjes.
Leg ze in een pan, doe er 100 ml water op met een klontje boter van 25 gram , snuf zout en kook de witlof in 8-10 minuten gaar met het deksel op de pan.
Giet af, maar vang het kookvocht op en laat afkoelen.
PUREE
Kook ondertussen de aardappels gaar, stoom ze droog en stamp ze tot een zachte puree met de crème fraîche, wat melk en boter , proef en breng op smaak met peper en zout en een snuf nootmuskaat.
Leg de puree in de ovenschaal met daarop de witlof.
BECHAMELSAUS
Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer goed door en laat garen . Voeg dan 1/2 van het vocht toe en breng aan de kook. Dan nogmaals 1/2 vocht . Breng aan de kook . Haal dan de pan van het vuur, voeg de hamblokjes, kaas , peterselie en peper en zout naar smaak toe. Roer alles goed door.
Top de schotel af met de bechamelsaus en zet de schaal voor 25-30 minuten in een ven van 180 graden. Garneer de schotel met nog wat gesnipperde peterselie.
Bron
Ramon Brugman eigen tekst, foto's.